Idag shoppar singlarna loss

Den i Sverige relativt okända shoppinghögtiden "singeldagen", som infaller på söndagen, har tagit Kina med storm och blivit världens största köpdag.

I fjol drog den kinesiska e-handelsjätten Alibaba motsvarande ungefär tio miljarder kronor under reans första minuter.

Foto:Ng Han Guan

Fars dag och mors dag – högtidsdagar som uppmanar till shopping, och som åtföljs av reor och kampanjer i butikerna. Och ovanpå det, Alla hjärtans dag och Black Friday.

Aldrig omsätts dock mer shoppingpengar än under den kinesiska "singeldagen", på kinesiska guanggun jie och internationellt känd som Singles Day. Tanken är att singlar ska unna sig lite extra, och datumet har de senaste åren vuxit till att bli världens mest lönsamma handelsdag.

Dagen började ursprungligen firas i Kina på 90-talet som en tröstande motvikt för ensamstående till Alla hjärtans dag. Den infaller den 11 november – 11/11 – då de uppradade ettorna anses påminna om ensamma personer.

2016 noterade den kinesiska e-handelsjätten Alibaba vid singeldagens slut en försäljning på 121 miljarder yuan. Året därpå slogs rekordet med råge – då håvade konglomeratet in 168 miljarder yuan, motsvarande 212 miljarder kronor.

Alibaba, som drivs av entreprenören Jack Ma – en av världens rikaste människor – är det viktigaste företaget bakom singeldagen. Bolaget har varumärkesskyddat flera av de namn som används för dagen, och särskilt shuangshiyi (dubbel-elva), den term dagen marknadsförs under i Kina.

Trenden är än så länge relativt liten utanför Kina, men anammas nu i allt större utsträckning av företag även i västvärlden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?