1515
Annons

Ica varnar: All mat finns inte i framtiden

Alla livsmedel kommer inte alltid att finnas på hyllorna i matbutiken i framtiden, menar Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på Ica. Klimatförändringar och geopolitisk oro gör också att fokus på svenska produkter kommer att öka avsevärt de närmaste decennierna. 

Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på Ica.
Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på Ica.Foto:Jessica Gow/TT

Det mest centrala i människans liv, maten, befinner sig i en enorm transformation just nu och att fundera över vad som kommer att ligga på våra tallrikar om 18 år och hur det kommit dit är minst sagt spännande. Det är vad Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på Ica, gör om dagarna. 

För fem år sedan presenterade Ica sin första framtidsrapport, och den handlade just om vår mat 2040. 

”Då var det en bra skjuts för det ekologiska och hållbara och diskussion om alternativa proteiner. Men det var också mycket fokus på tidspress och bekväma lösningar. Foodtech började komma liksom en grön lokal omställning. Allt detta påverkade synen på 2040 då”, säger Ann-Katrin Tottie. 

Mycket av detta är fortfarande aktuellt när hon fem år senare blickar 18 år framåt. 

”En av de viktigaste frågorna för framtidens livsmedelsförsörjning är matsvinnet. Vi slänger fortfarande en tredjedel av det som köps. Frågan har fått nytt bränsle under de senaste åren på grund av torka, inte minst sommaren 2018, och nu till följd av kriget i Ukraina.”

Hur vi som ett litet land ska säkra livsmedelsförsörjningen är svenskarnas högsta prioritet i dagsläget berättar Ann-Katrin Tottie. En undersökning från maj i år visar att cirka 17 procent av svenskarna köper alltid svenskt och 35 procent gör det ofta och 34 procent ibland. 

”2040 kommer svenska produkter att vara ännu viktigare. Det handlar om vår överlevnad. Om kriget är en orsak i dag kommer sårbarheten att öka som en effekt av klimatet och ge störningar i varuförsörjningen. Jag tror också att synen på mat kommer att förändras, att inte ta den för given, eller att det alltid går att få tag på allt.”

Med tanke på hur mycket industrin och startup-bolag satsar just nu kommer maten inte att ta slut menar hon men det blir mer fokus på att den ska vara näringsrik och att den smakar gott. Det växtbaserade kommer att fortsätta öka men alla kommer inte att bli vegetarianer. 

”Det svenska köttet är outstanding jämfört med importerat kött”, säger Ann-Katrin Tottie.
”Det svenska köttet är outstanding jämfört med importerat kött”, säger Ann-Katrin Tottie.Foto:TT

”Vi kommer att fokusera på djur som gör nytta i cirkulära system, som exempelvis naturbeteskött. Det svenska köttet är outstanding jämfört med importerat kött. Så vi måste förflytta köttkonsumtionen till vår inhemska produktion, och kanske exportera mer svenskt kött.”

Hon tror att alternativa proteiner som insekter, labbodlat kött och nya tekniker som att producera proteiner av koldioxid och vatten kommer att finnas som ett komplement på våra tallrikar om 18 år men inte vara den huvudsakliga proteinkällan. 

”Agtech, närodlat, aktörer som Gårdsfisk med en cirkulär landbaserad fiskodling och Mycorena med svampprotein från restströmmar, 3D-printad mat, personaliserade livsmedel för att hitta rätt näringsintag och smarta toaletter för proaktiv hälsa är exempel på sådant som kommer att forma framtidens livsmedel.”

Årets rapport från Ann-Katrin Tottie och hennes kollegor handlar om framtidens butik. 

”Den fysiska butiken kommer att finnas kvar men den kommer att förändras. Den blir som en slags plattform för tjänster och service och samla alla vardagsviktiga tjänster på ett och samma ställe, inte bara livsmedelsrelaterat”, säger hon och exemplifierar med apotek, sjukvård, hälsocoach, cykelreparation eller snabbladdare för bilen. 

I dag står matsystemet för cirka 35 procent av de globala utsläppen, och matbutikerna är en del av detta. Det finns många sätt för butikerna att minska sina utsläpp.

”Att tänka mer cirkulärt kring energi och värme och styra runt den dit den ska vara, odla kryddor och bladgrönt i butiken eller på taket eller skapa färdigrätter av mat som riskerar att bli svinn.”

Kärnkraftsuppstickare siktar högt: ”Intresset är stort”

Intresset för ny kärnkraft i Sverige är stort och just nu förbereds förstudier för ett tiotal nya reaktorer. Det hävdar den nystartade kärnkraftsprojektören Kärnfull Next som laddar för en snabb utbyggnad, något som kräver lagändringar från den tillträdande regeringen.

Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.
Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.Foto:Julia Sjöberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera