1515
Annons

Ica köper för miljarder i Litauen

Dagligvarujätten Icas ägarbolag Ica-gruppen köper UAB Palink, som driver den litauiska dagligvarukedjan IKI, för 213 miljoner euro, motsvarande cirka 2,2 miljarder kronor, räknat på kontant- och skuldfri basis.

Bild:TT

I och med köpet går Ica-gruppens kedja Rimi Baltic från att vara den fjärde största till den näst största aktören på den växande litauiska marknaden, skriver Ica-gruppen i ett pressmeddelande.

Sammanslagningen bedöms skapa årliga kostnadssynergier på cirka 15 miljoner euro när de är fullt realiserade 2020. Synergierna uppstår främst genom större inköpsvolym, effektivare logistik och marknadsföring.

Köpet väntas leda till engångskostnader på cirka 40 miljoner euro och investeringar om cirka 25 miljoner euro under 2017-2019.

Förvärvet kommer att finansieras genom en kombination av egen kassa och befintliga kreditfaciliteter.

Slutförande är villkorat av ett godkännande från konkurrensmyndigheterna, vilket kan förväntas senast under fjärde kvartalet 2017, skriver Ica.

IKI är den näst största aktören på den litauiska dagligvarumarknaden med en marknadsandel på cirka 15 procent under 2015 och ett rikstäckande butiksnät på cirka 230 butiker.

IKI:s omsättning uppgick till 630 miljoner euro, ebitda till 35 miljoner euro och ebit uppgick till 18 miljoner euro under tolvmånadersperioden fram till och med september 2016.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?