Hoppa till innehållet

Annons

Ica-handlaren: ”Vi har ingen oxfilé i disken alls”

Kunderna slutar köpa kött när Joakim Enerstrand och hans kollegor på Ica Nära i Kallhäll tvingas förvara det bakom disk. 

”Det blir krångligare för kunderna, försäljningen rasar och vi kan inte vara den fullservicebutik vi skulle vilja”, säger Icahandlaren. 

Joakim Enerstrand driver Ica Nära Kallhäll i Järfälla Centrum.
Joakim Enerstrand driver Ica Nära Kallhäll i Järfälla Centrum.Foto:Cornelia Jönsson

”Jag ser köttstölderna som ett större samhällsproblem och skulle vilja att man samarbetade mer, dels mellan myndigheterna och dels med kommunerna. Mig veterligen har sådana samarbeten provats i två olika kommuner i Sverige med positivt utfall”, säger Joakim Enerstrand som driver Ica Nära Kallhäll i Järfälla Centrum med cirka 30 miljoner i årsomsättning. 

”När vi gripit köttjuvarna och frågat dem varför de stjäl så mycket kött då har de sagt att det säljs till restauranger och att det inte är svårsålt. Det innebär att restaurangerna konkurrerar på olika villkor och att vi, liksom bönderna, förlorar intäkter.” 

Joakim Enerstrand som jobbat i flera butiker innan han tog över Ica Nära Kallhäll poängterar att det alltid funnits stölder men att de ökat på senare tid, och då framför allt köttstölderna. 

”Vi försöker hela tiden minimera möjligheterna för tjuvarna att komma åt köttet. Men vi är en ganska liten butik och det drabbar oss hårt när vi måste hålla ned vårt lager och fundera på om vi ens ska tillhandahålla dessa varor.”

Hur agerar ni mer konkret?
”Vi har till exempel ingen oxfilé i disken alls. Vad gäller annat nötkött som entrecote och ryggbiff lägger vi en eller två i disken och har resten bakom. Ibland har vi också tagit bild på köttet och satt upp på disken med en lapp om att de ska säga till om de vill handla. Resultatet blir att vi knappt säljer något kött alls.”

Foto:Cornelia Jönsson

Är det bara kött som stjäls?
”Nej, det finns olika varor som alltid varit stöldbegärliga som kaffe, chokladkakor och deodorant, stölder som man kan förebygga genom exempelvis varuplacering. Men det är inom kött som vi ser den stora förändringen.”

Vad händer när ni tar fast tjuvarna i butiken?
”Det är ofta en väntan innan polisen kommer. I vissa fall har de utfört andra brott och då läggs detta bara ovanpå och det är oklart vad det leder till. I några fall vet jag att det lett till rättegång.”

Hur ser du på riskerna för personalen?
”Vi tar hänsyn till riskerna och det är inte värt att konfrontera där det finns för hög risk, det har vi med oss. Men det är tråkigt att komma till sin arbetsplats med känslan att människor stjäl saker.”

 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera