1515
Annons

Ica Bankens vd: ”Känner inte igen bilden – gör mig ledsen”

Marie Halling, vd för Ica Banken, tillbakavisar uppgifterna om dålig stämning på Ica Banken och Ica Försäkring till följd av ett pågående projekt om att föra de båda verksamheterna närmare.

”Det gör mig ledsen att höra det”, säger hon till Di.

Marie Halling, vd för Ica Banken som är moderbolag till Ica Försäkring.
Marie Halling, vd för Ica Banken som är moderbolag till Ica Försäkring.Foto:Anders Wiklund

Marie Halling, vd för Ica Banken, får svidande kritik av interna källor till Di för sitt sätt att försöka föra Icas bank- och försäkringsrörelse närmare varandra.

Själv tillbakavisar hon dock att det skulle vara dålig stämning.

”Nej, jag känner inte igen den bilden, jag upplever att vi har god stämning”, säger hon och nämner en medarbetarundersökning från januari där personalen i bank- och försäkringsrörelsen lämnar höga betyg.

”Det är en uttalad strategi i hela Ica-koncernen att ha gemensamma kunderbjudanden, processer, verktyg etcetera, och vi ser löpande över om vi kan förbättra eller utveckla erbjudandet”, säger hon om bakgrunden till de pågående förändringarna, som hon betecknar som ”work in progress”.

Hon beskriver projektet som drivet av kunders efterfrågan på ”bättre kundupplevelse i den digitala miljön”, exempelvis smidigare betalningslösningar och hantering av skadereglering, och inte av koncernledningens lönsamhetskrav. Inga tjänster planeras försvinna på grund av omorganisationen, uppger hon också.

”De regulatoriska aspekterna är otroligt centrala och vi tar dem på största allvar”, säger Marie Halling vidare om kärnan i kritiken, och bedyrar att hon är noggrann med att lyssna på risk- och kontrollfunktionernas synpunkter vars kompetens hon är ”jätteglad” för.

Ica Bank och dotterbolaget Ica Försäkring kommer att fortsätta som självständiga bolag även efter det nu pågående arbetet, och enligt Marie Halling kommer försäkrings-vd:n framöver inte att få någon kringskuren roll på grund av de planerade förändringarna.

Mina uppgiftslämnare anklagar dig för dåligt ledarskap, i ganska hårda ordalag.
”Jag har aldrig fått någon sådan personlig feedback, och det gör mig ledsen att höra det. Vi har en god stämning, med konstruktivt arbete och högt engagemang. Att diskutera olika vägar framåt ser jag som en naturlig del av ett ledningsarbete.”

Har Caroline Farbergers uppsägning något med det här att göra?
”Nej, hennes roll har varit en väldigt viktig del i det här. Jag hade gärna sett att hon jobbat vidare, men hon är en uppvaktad person som kontinuerligt får många spännande förslag. Jag gratulerar henne och hennes nya arbetsgivare.”

Hur ser du på att även en annan person i bankledningen har sagt upp sig tätt inpå Caroline Farberger?
”Han har en fantastisk kompetens och fick ett väldigt attraktivt erbjudande från sin tidigare arbetsgivare, det är ett stort och viktigt jobb han går till. Vi är en ganska stor arbetsplats och det blir då viss personalomsättning, och de som arbetat här är attraktiva på arbetsmarknaden.”

Har du eftersökt information om vem som skrivit vad i interna pm som är tänkta att gå till styrelsen?
”Nej, jag skulle aldrig göra något sådant, jag är verkligen mån om öppenhet och transparens och en kultur där man kan lyfta frågor och få dem belysta och diskuterade. Men det är klart att jag tar del av det som kontrollfunktioner och andra arbetar med, det är relevant information som jag och ledningen behöver – det är naturligt.”


G7-länder inför importförbud för ryskt guld

G7-länderna har beslutat om ett importstopp för guld från Ryssland.

Foto:Andrey Rudakov

G7, det vill säga världens sju starkaste ekonomier, kommer inte längre att importera guld från Ryssland.

Beslutet, som togs när ledarna för de olika länderna samlades i södra Tyskland på söndagen, är ytterligare ett led i de sanktioner som införts de senaste månaderna för att sätta press på Moskva.

Enligt uttalanden från Vita Huset är guld Rysslands näst största exportvara, och därmed en betydande intäktskälla för president Vladimir Putin.

Ryssland stod för 5 procent av världens guldexport under 2020 och 90 procent av exporten gick till något av G7-länderna, enligt USA.

Samtidigt rapporterar Bloomberg att Ryssland under söndagen kan behöva ställa in sina skuldavbetalningar till utlandet.

Om så sker hamnar landet i en slags unik konkurs där pengarna egentligen finns, men är låsta på grund av västliga sanktioner.

Ryska regeringen uppger dock att man kommer kunna betala.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?