Annons

Ibrahim Baylan: ”Kris på en nivå vi aldrig har haft”

En simultan efterfrågechock och utbudschock lämnar Sverige i en svår sits som är svårt att påverka med politik, anser näringsminister Ibrahim Baylan (S). ”Det här är en kris på en nivå som vi aldrig har haft och aldrig har sett”, säger han. 

Näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Näringsminister Ibrahim Baylan (S).Foto:Claudio Bresciani/TT

Ett förslag som regeringen har lagt fram har gjort synbar skillnad - systemet för korttidspermitteringar. Inte minst för fordonsindustrin, konstaterar han. 

”Förra veckan var det 50.000 personer som istället för att bli varslade, tack och lov, kunde gå in i det här systemet”, säger han. 

När banden slutar att rulla på en fabrik så tvingas nästa trycka på stoppknappen. 

”Många industrier som har svårt att få fram insatsvaror därför att många länder i vår närhet har stängt produktionsanläggningar, men också sina gränser”, säger han. 

Det andra är att det samtidigt är en efterfrågechock, påpekar han, och den är både inhemsk men också internationell.

”När vår största handelspartner Tyskland inför något som kallas kontaktförbud får det ganska långtgående konsekvenser”, säger han. 

”Om det här varar över tid kommer konsekvenserna att vara ganska stora. Det bör man vara medveten om och föra en sådan diskussion”, säger Ibrahim Baylan vidare. 

Vad är det för stora konsekvenser du ser?
”Om företagen inte har några kunder eller inte får in några produkter...”, säger han utan att fullfölja meningen. 

”Nu har vi en tät dialog med företagen hur vi kan övervintra den här situationen, men vi måste också hitta en väg tillbaka när vi har bekämpat den här coronasmittan”, säger han. 

Vad har småföretagen för behov nu, korttidspermitteringarna är inte anpassade för dem?
”För att citera finansministern vi utesluter inte några åtgärder”, säger han och pekar på likviditetstillskottet till Almi, det avskaffade sjuklöneansvaret tillsammans med likviditetstillskott över skattekontot, som kritiserats för att vara väldigt dyrt. 

Men om småföretagen kan räkna med att regeringen föreslår att riksdagen lyfter av kostnader vill han inte säga, inte heller hur han ser på Moderaternas förslag att lyfta arbetsgivaravgiften i två månader. 

”Det här är en kris på en nivå som vi aldrig har haft och aldrig har sett - i alla fall sedan andra världskriget.”

Hur ser du på beskedet från fastighetsägare att de inte ser behov av generella hyressänkningar?
”Jag tror att det är viktigt att vi alla hjälps åt så att vi kan övervintra den här tuffa situationen. Det måste också gälla fastighetsägarna.”

Den vanligaste frågan från företag är en helt annan, nämligen om skolan stänger eller inte. 

”Många företagsledare som fortsatt har igång produktionen känner en oro för vad det skulle innebära om barnen får vara hemma”, säger han. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?