1515

I nöden prövas ägarna

Coronaviruset får dramatiska effekter på de allra flesta företag och branscher. I dessa svåra tider prövas ägarna. 

För att så långt som möjligt undvika ytterligare osäkerhet på börsen är det viktigt att bolag och ägare kommunicerar så snart de har information om coronavirusets effekter. 

Oron och osäkerheten på finansmarknaden är just nu enorm. VIX-index som speglar kursrörelserna och risken på aktiemarknaden nådde på fredagen 70 procent och ligger därmed på nivåer som inte har setts sedan de allra mest panikslagna börsdagarna under finanskrisen. 

För att minska osäkerheten på marknaden är det viktigt att de svenska bolagen så långt det är möjligt kommenterar händelseutvecklingen för bolagen.

Nu när börsbolagens verksamheter förändras snabbt är informationsgapet mellan de som sitter nära företagen och de som sitter långt bort extremt stort. Att minska detta informationsglapp genom att berätta om vad som sker skulle bidra till att lindra de våldsamma kursrörelserna på börsen. 

Några börsbolag har de senaste veckorna varit ett föredöme, som Scandic Hotels som snabbt berättade om den hastigt minskade beläggningen, liksom medicinteknikbolaget Vitrolife beskrivning av Kinamarknaden och i fredags inkassoföretaget Intrum som tog död på rykten om likviditetsproblem genom att presentera tydlig information om verksamheten och dessutom ge kraft bakom orden genom att påbörja ett aktieåterköpsprogram. 

I dessa tider har ägarna en nyckelroll. Företag med erfaren och framför allt kapitalstark styrelse och ägarlista är otroligt mycket värt i dag. Erfarenheten från bank- och fastighetskrisen tidigt 1990-tal visar att det var bolag med starkast ägare och störst förtroende och kontakter hos banker och finansmarknad som överlevde kraschen. 

I detta läge har rutinerade ägare som har varit med om ett antal kriser ett stort försprång. Bolag som ägs och styrs av investmentbolagen Investor INVE B +0,82% Dagens utveckling och Industrivärden INDU C +0,11% Dagens utveckling har därmed en stor fördel. 

Både Industrivärden och Investor går nämligen in i denna svåra ekonomiska situation med en mycket god ekonomi med en nettoskuld på låga 3 procent av substansvärdet. Melker Schörling AB har till och med nettokassa medan Douglas-sfärens maktbolag Latour LATO B +0,64% Dagens utveckling inte är riktigt lika väl förberett eftersom investmentbolaget vid årsskiftet hade en nettoskuld på 9 procent och dessutom är största ägare och därmed har ägaransvar för inte mindre än nio börsbolag. 

Som aktieägare känns dock till och med Latour tryggare än bolag vars ägarlistor domineras av mindre aktieägare eller av fonder som just nu drabbas av stora uttag från fondandelsägarna. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?