ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Här kan du läsa allt om Di Gasell 2017

I fjol gick vinsten upp i rök

VINDELN. I Vindeln, drygt fem mil norr om Umeå, förvaltas ett hundraårigt hantverk. Där har det sedan 1917 tillverkats rökta köttprodukter, numera belönade med SM-guld.

Historien om Vindelns Rökeri börjar 1917, men redan 1991 höll den på att få ett abrupt slut när rökeriet brann ned till grunden. Men den dåvarande ägaren valde att bygga upp ett nytt rökeri, på exakt samma plats.

”Det byggdes runt de gamla rökugnarna, nya ugnar kan inte ge samma smak”, säger Robin Karlsson, som tillsammans med Fredrik Jonsson tog över verksamheten 2012.

”Det är overkligt roligt att föra traditionen vidare. Vi använder inga tillsatser utöver salt. Åt man Vindelrökt 1947 var det samma recept som används i dag.”

När de tog över omsatte Vindelns Rökeri ungefär 6 miljoner kronor per år och gjorde en liten vinst. Sedan dess har omsättningen ökat rejält och 2016 belönades bolagets rökta fläskkarré med en mästartitel i Chark-SM. De har också inlett samarbeten med kända varumärken som Ica Selection och Västerbottensost.

”Reklambyråer vi har träffat har alltid hävdat att ensam är stark, men jag har alltid haft en annan uppfattning. Det är roligt att göra saker tillsammans.”

I fjol var de redo att börja producera färdigskivade produkter som bland annat skulle säljas under Ica Selection. Då gick den nya produktionslinjen sönder.

”Vi tappade nästan fyra månaders försäljning och ett års förberedande arbete där tyvärr”, säger Robin Karlsson.

Det blev kostsamt, resultatet landade på minus 1,7 Mkr. Nu är produktionen i full gång och det senaste året har försäljningen via Ica stigit med nästan 50 procent. Robin Karlsson och Fredrik Jonsson har startat företaget Förenade matfabrikanterna, i det bolaget ska de utveckla livsmedelsproducerande bolag.

”Vi har förvärvat Norums Fiskrökeri, ett företag som startades 1959. Nu handlar det om att bredda marknaden, vi har väldigt mycket roliga samarbeten och ännu fler på gång.”

Tyck till