I Finland får de äldre vänta på vaccinering – iva-personal går före

Finland sticker ut bland de nordiska länderna när det gäller strategin att vaccinera befolkningen mot covid-19. I stället för att prioritera de äldsta och sköraste är det iva-personalen som står först i kön.

Foto:Johan Nilsson/TT

”Vårt strategiska program har flera mål. Ett är att undvika dödsfall och svåra sjukdomsfall. Men det handlar också om att säkra sjukvårdens kapacitet”, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, Finlands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

”Därför vaccinerar vi nu i första hand personalen på intensivvårdsavdelningar, akutmottagningar och de som vårdar covidpatienter. De är väldigt svåra att ersätta. Om de skulle få covid-19 skulle det få katastrofala följder för vården, med många dödsfall som resultat”, tillägger hon. 

Först därefter kommer Finlands äldre invånare, över 80 år, att erbjudas vaccin. Enligt Hanna Nohynek blir det troligen aktuellt under den andra halvan av januari.

I de andra nordiska länderna är strategin i stället att så fort som möjligt vaccinera de äldsta och sköraste personerna, och de personer som vårdar dem på äldreboenden och inom hemtjänsten.

”Iva-personalen kommer längre fram. Vi har inga beslut än, men i första hand kommer hälso- och sjukvårdspersonal som vårdar covidpatienter”, säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

TT: Finns det inte anledning att prioritera iva-personalen, som också har nära kontakt med covidpatienter?
”Vi har ju en del utbrott där. Men risken att smittas i själva vårdkontakten bedömer vi som ganska liten. När man har studerat det här ordentligt verkar det främst vara så att personal smittar varandra i personalrum och fikarum. Det vore ganska konstigt att man blev smittad av patienter, för på iva har man ju bra skyddsutrustning”, säger Anders Tegnell. 

Hanna Nohynek delar uppfattningen att det inte är i kontakt med patienterna som iva-personalen i första hand riskerar att smittas. Men enligt deras bedömning är det inte avgörande var smittorisken är störst.

”Vi ser det som en arbetsmiljöfråga, att de ska ha det allra bästa skyddet som går att uppbringa för att kunna utföra sitt mycket viktiga arbete. Det spelar ingen roll om de smittas i matsalen eller på fritiden. Det handlar om personer som mycket svåra att ersätta, och det skulle vara katastrofalt om de blev sjuka”, säger Hanna Nohynek.

Både Anders Tegnell och Hanna Nohynek påpekar att de olika strategierna måste utformas utifrån smittoläget i landet och på äldreboendena. I Finland har det inte förekommit någon omfattande smittspridning på äldreboendena, och smittspridningen i landet är just nu lägst i Norden – med 100 fall om dagen per 100 000 invånare de senaste två veckorna, jämfört med 755 i Danmark och nästan 880 i Sverige.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Posti MessagingAnnons

Digitala kallelser – kortar ledtider och minskar dubbeljobb

Möjligheterna med digitala kallelser är flera och de underlättar för både patienterna och vården. Det går snabbare att nå ut med personligt riktad information och patienten kan direkt själv boka av eller om tider.

Dagens konsumenter blir mer och mer digitala och de är vana vid att beställa, boka och hantera många av sina ärenden online – under dygnets alla timmar. De förväntar sig helt enkelt att kunna göra de flesta ärenden via sin mobil eller dator, något som självklart gäller även när man söker vård. 

– Traditionella brev kan uppfattas som ineffektivt och krångligt. Det tar lång tid och man måste ”passa brevlådan” istället för att till exempel vara på sitt landställe. Vården har mycket att vinna på att gå över till digitala kallelser, säger Carin Ramsin, Head of Sales, på Posti Messaging som hjälper företag och organisationer med digitala utskick. 

Faktum är att svenskarna är mottagliga för en högre grad av digitalisering i vården. Enligt rapporten ”Svenskarna och Internet” från 2019, använder fler än 7 av 10 redan digitala samhällstjänster.  

– Här finns stor potential till att möta patientens önskan om att kunna göra mer via digitala tjänster – allt från att boka eller omboka tider till remisser och provsvar, säger Carin Ramsin. 

Hur kan ni spara tid för er vårdpersonal? Se vår film om digitala kallelser här!  

Enkel och säker kommunikation i patientresan

Postala kallelser gör det ofta krångligt för patienten att boka om sin tid och en försenad eller utebliven patient är kostsam för vården. Dessutom medför postala kallelser manuellt arbete när vårdpersonal ska registrera formulär och det krävs både resurser och långa ledtider för bokning av patienter. Fördelarna med att gå över till digitala kallelser är flera – framförallt sparar det tid för både vården och patienten. 

– SMS och e-post når mottagaren direkt. Patienten får direkt information om besöket, sin kallelse och kan smidigt boka om och förbereda sig för sitt besök tack vare en länk med en karta och vägbeskrivning eller till exempel se parkeringsmöjligheter. Påminnelse via SMS bidrar också till färre sena och uteblivna patientbesök, avslutar Carin Ramsin.   

7 fördelar för vården med digitala kallelser

1. Det blir mindre dubbeljobb – när patienten öppnat kallelsen ser vården att den har blivit öppnad.  

2. Kostnadseffektivt – SMS är billigare än porto och mycket snabbare.

3. Kommunikationen med patienten blir mer tidseffektiv. 

4. Vården får in hälsodeklarationen innan besöket. 

5. Att gå över till digitala kallelser är bättre för miljön. 

6. Patientens förväntan tillgodoses i större utsträckning. 

7. Digitala kallelser bidrar till bättre kundupplevelser. 

Om Posti Messaging

Posti Messaging hanterar 30 miljoner meddelanden i månaden där mer än hälften är i digital form.

Läs mer här! 

 

Mer från Posti Messaging

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Posti Messaging och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?