1515
Annons

I dag går Di:s Dubbelutmanarna i mål

GÖTEBORG/MORA

Intervall, löpteknik, styrketräning och stakteknik.

Så tränade Dubbelutmanarna från Ekan Management för att klara stafettloppen Vasakvartetten och Stafettvasan.

Vasaloppets coach Håkon Breistrand: ”Det är nu viktigt att sätta upp nya mål för hälsan tar inte paus.”

Foto:Cicci Jonson, Bilduppdraget
Foto:Hampus Andersson
Foto:Hampus Andersson
Foto:Cicci jonson, Bilduppdraget
Foto:Cicci jonson, Bilduppdraget

Dubbelutmaningen avslutas när den sista av de fem deltagarna i Team Ekan nu på fredagen går i mål i skidtävlingen Stafettvasan efter att ha avverkat 19 kilometer på slutsträckan mellan Hökberg och Mora. Dubbelutmanarna har även deltagit i löpartävlingen Vasakvartetten som gick av stapeln i augusti förra året.

”Det har varit en fantastisk utmaning och erfarenhet och en fantastisk upplevelse tillsammans med kollegorna, något som jag tar med mig som ett minne för livet och det tror jag gäller för alla i laget. Det är något fint som händer när man tränar i ett lag tillsammans mot ett gemensamt mål”, säger Jenny Eriksson, medlem i Team Ekan.

Allt började för åtta månader sedan när fem managementkonsulter från Ekan Management kände sig manade att delta i Vasaloppets och Dagens industris nya hälsoinitiativ Dubbelutmaningen. Företagslag utmanas att hålla igång träningen under hela året genom att i augusti delta i löpartävlingen Vasakvartetten och i mars månad året därpå delta i skidtävlingen Stafettvasan. 

Med en välformulerad motivering blev laget Team Ekan med Emma Andersson, Pontus Aronsson, Jenny Eriksson, Johan Frisack och Petra Lundgren först att vinna pristävlingen som inkluderade träningsstöd från Vasaloppets coach Håkon Breistrand, startplatser i de båda tävlingarna samt gratis topputrustning.

”Det är bra att ha två tävlingar som Vasakvartetten och Stafettvasan att fokusera på för då får man mer kontinuitet i träningen”, säger Håkon Breistrand, Vasaloppets löp- och skidtränare.

På en av årets varmaste dagar fick laget sitt första träningspass med tränaren Håkon Breistrand. Det blev löpträning och löpteknik i skogsterrängen i friluftsområdet kring Delsjön i Göteborg. 

Medlemmarna i Team Ekan är vana motionärer som tränar regelbundet och gärna tävlar. Så inför den första utmaningen som var stafettloppet Vasakvartetten där löparna skulle avverka ett halvt maraton vardera fokuserade Håkon Breistrand träningen på uthållighet för att vänja kroppen vid långvarig belastning och intervallträning för att träna konditionen. 

Team Ekan uppnådde sitt mål med att alla lagets löpare skulle komma i mål. Tiden blev bättre än väntat för laget och även för lagmedlemmen Pontus Aronsson. 

”Jag hade ett individuellt mål att genomföra Vasakvartetten på i snitt sex minuter per kilometer. Men efter mycket löpträning under sommarmånaderna kunde jag genomföra min delsträcka på runt fem och en halv minut per kilometer, vilket jag var väldigt nöjd med”, säger Pontus Aronsson.

Håkon Breistrand: 

”Team Ekan är högpresterande motionärer. Vasakvartetten är en löptävling med en bana som också vanliga motionärer klarar av och därför en bra uppladdning inför skidåkningen i Stafettvasan. Och Stafettvasan är ett bra lopp att börja med för många innan man ger sig på att åka ett helt Vasalopp.”

En varm oktoberdag var det så dags att börja ladda upp inför den andra och avslutande utmaningen Stafettvasan där de fem deltagarna skulle dela på de nio milen mellan Sälen och Mora. 

I skidhallen Skidome i Kviberg i utkanten av Göteborg var det minus fyra grader när Team Ekan för första gången fick träna på snö med sin nya längdskidutrustning.

Håkon Breistrand fokuserade lagets träning dels på skidlik intervallträning med stakmaskin, rullskidor och stavgång och dels på att vara ute länge och åka på snö för att vänja sig. 

En annan viktig del i träningen var att träna teknik för att lära sig att åka mer energisnålt. Här låg fokus på stakteknik.

”För den som inte tidigare åkt längdskidor finns mycket att vinna på att träna teknik eftersom skidåkning är extremt mycket teknik. Har man rätt stakteknik så kan det kompensera för bristen av att inte ha åkt så många mil i skidspåren. Här imponerar Pontus i Team Ekan med sina framsteg”, säger Håkon Breistrand. 

Pontus Aronsson var den i laget som åkt alpint, men hade minst vana att åka längdskidor.

”Personligen ser jag tillbaka på längdskidåkningen som den största utmaningen. Från första stapplande stakningen inne i Skidome när Håkon visade hur tekniken skulle sitta. Då kändes det som en lång uppförsbacke till starten i mars. Till att nu kunna genomföra fyra mils lopp utan att behöva gå med krämpor en vecka efteråt, det ser jag som någon form av framsteg i rätt riktning”, säger Pontus Aronsson.

Dubbelutmaningen är en lagtävling där vikten ligger på att delta och inte på bästa prestation betonar Håkon Breistrand.

”Initiativet ska uppmuntra företag i deras friskvårdsarbete med fokus på att det ska vara roligt att göra något tillsammans. Det viktigaste är att få med de som inte tidigare tränat så mycket, mer än att de som redan tränar bara tränar ännu mer. Att göra det i lag ökar trycket på att individerna faktiskt känner att de måste ta sig ut och träna även när det tar emot”, säger han.

Här får han medhåll av Jenny Eriksson:

”Att tävla i ett lag handlar för mig dels om den individuella träningen där du vill göra ditt bästa för laget för att inte svika de andra. Det är andra som blir beroende av ditt engagemang och din prestation. Vi har tränat tillsammans vilket har gjort det både kul och att det har blivit av”, säger hon.

Efter att man uppnått sina tränings- och tävlingsmål kan det vara svårt att motivera sig att ut och träna igen direkt efter målgång. 

”Det är okej att ta det lite lugnt efter en stor prestation men se ändå till att hålla igång träningen om än lågintensivt ett tag för din hälsa tar ingen vilopaus. Variera din träning. Skidåkningen kan ju ersättas med löpning eller något annat. Men sätt sedan upp ett nytt mål för det är det bästa sättet att motivera dig till att träna”, säger Håkon Breistrand.

Både Pontus Aronsson och Jenny Eriksson är eniga om att de kan tänka sig att fortsätta tävla.

”Jag skulle gärna kunna tänka mig att springa Vasakvartetten eller åka Stafettvasan igen”, säger Jenny Eriksson.

Team Ekan firar först på söndag efter att alla fem lagmedlemmar också åkt Vasaloppet.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?