I dag får Rollén sin dom

Hexagons vd Ola Rollén riskerar 1,5 års fängelse för insiderbrott i Norge.
Om den hypade börs-vd:n fälls i dag räknar analytikerna ändå med små effekter för bolaget.

Ola Rollén.
Ola Rollén.Bild:Fredrik Solstad

Åklagaren har yrkat på fängelse och mångmiljonböter för Ola Rollén, vd för mätteknikbolaget Hexagon HEXA B 0% Dagens utveckling . Rollén hävdar i sin tur att han är oskyldig och att åklagaren missförstått hur allt gått till.

"Vi får hoppas att rätten är enig med oss", säger hans norske advokat Christian B Hjort.

Knäckfrågan är vilken information Rollén hade när han köpte aktier i det norska biometriföretaget Next hösten 2015, och vad som kan klassas som insiderinformation.

Aktierna köptes via hans privata Cypernbaserade bolag, samtidigt som han förhandlade med Next vd om en nyemission riktad mot Greenbridge Partners, ett investmentbolag med honom själv och flera nyckelpersoner inom Hexagon som ägare.

En uppgörelse om nyemissionen blev klar bara dagar efter Rolléns aktieköp. Uppgiften fick Next aktiekurs att rusa, och Rolléns fickor fylldes på rejält.

Hexagon är ett av Stockholmsbörsens största bolag, som Ola Rollén har byggt upp från så gott som ingenting sedan han blev vd för drygt 17 år. I dag uppgår börsvärdet till 155 miljarder kronor, nästan dubbelt så mycket som bolag som Electrolux och Skanskas.

Företaget är alltså i mångt och mycket synonymt med Rollén. Men en fällande dom behöver inte få så stor betydelse för Hexagon, bedömer Daniel Djurberg, analytiker på Handelsbanken.

"Det har visat sig att Ola har fokuserat på egna affärer i ganska stor utsträckning, vilket med facit i hand inte varit till Hexagons bästa", säger han.

Under hösten har insynen i vad som hänt varit stor, enligt Djurberg. Han tror därför att en börsreaktion kommer att stanna på 3—5 procent upp eller ner, beroende på om domen blir friande eller fällande.

Han pekar på att det går bra för bolaget och att de stora greppen redan har tagits.

"Han är fortfarande ingen belastning, han är en duktig strateg och en ledare som får folk att gå den sista milen. Men bolaget har förutsättningar att attrahera en bra vd, både extern och internt. Därför är jag inte så orolig."

Analytikern Mattias Holmberg på DNB väntar sig att Rollén kliver av vid en fällande dom. Men inte heller han ser någon stor dramatik i det. Ledningen har redan aviserat att det finns 4–5 tänkbara ersättare, och har haft tid att förbereda sig.

"Om Rollén blir frikänd väntar vi oss att verksamheten rullar på som tidigare, om än med risken att åklagaren kan överklaga", skriver han i en kommentar till TT.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?