1515
Annons

I dag faller domen i Falcon Funds-härvan

Över 20.000 premiepensionssparare har drabbats i härvan kring Falcon Funds, enligt åtalet. De huvudmisstänkta riskerar långa fängelsestraff och mångmiljonskadestånd.

I dag faller domen.

Foto:Henrik Montgomery/TT

I sin slutplädering kallade kammaråklagare Jerker Asplund det för ”ett synnerligen välplanerat och systematiskt angrepp på det svenska pensionssystemet”.

”Aldrig tidigare i svensk dokumenterad rättshistoria har så få stulit så mycket av så många, på så kort tid”, sade Jerker Asplund i rätten.

De två som pekas ut som hjärnorna bakom upplägget, en 63-årig amerikan och en 42-årig svensk, levde exklusiva liv som möjliggjordes genom brotten, enligt Ekobrottsmyndigheten. En bostadsrätt värd 40 miljoner kronor, en lägenhet i London, samt exklusiva bilar och klockor har bland annat kopplats till de åtalade.

De två huvudpersonerna misstänks ha samverkat med en 59-årig svensk kapitalförvaltare för att köpa in dåliga värdepapper till fonden Optimus High Yield som var valbar inom det svenska premiepensionssystemet.

Affärerna, som skedde under 2012–2013, gjorde att pensionsspararna gick miste om minst 230 miljoner kronor, enligt åklagaren.

För att möjliggöra affärerna flyttades också pensionsmedel på två miljarder kronor från en annan pensionsfond genom ändring av pensionssparares fondval.

De tre huvudmisstänkta bör, enligt åklagaren, dömas till maxstraff för grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt mutbrott. Maxstraffet är åtta års fängelse, vilket i det här fallet har omvandlats till sju år och nio månader eftersom åklagaren också yrkar på näringsförbud för alla tre, samt utvisning för amerikanen.

Åklagaren har också yrkat på att 63-åringen och 42-åringen solidariskt ska bli skadeståndsskyldiga för de pengar pensionsspararna har gått miste om.

En fjärde åtalad, närstående till kapitalförvaltaren, riskerar två och ett halvt års fängelse för grovt penningtvättsbrott för att ha befattat sig med en misstänkt muta till kapitalförvaltaren.

I januari föll domen i pensionsmålet som rörde fondbolaget Allra. Alla fyra åtalade friades från samtliga misstankar. Domen har överklagats till hovrätten av åklagaren.

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Norge höjer säkerheten vid olje- och gasinstallationer

Norska polisen har vidtagit ett flertal åtgärder för att öka beredskapen runt norska olje- och gasinstallationer, framgår av ett pressmeddelande.

Redan i samband med att Rysslands övergrepp mot Ukraina inleddes den 24 februari ökade polisen beredskapen kring energinäringen, men nu ska den öka ytterligare efter de misstänkta explosionerna som demolerat gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

”Händelsen i Östersjön utgör grund för att utöka och förstärka åtgärderna, men vi kan inte gå närmare in och kommentera enskilda åtgärder. För polisen handlar det om att bidra till att minska sårbarheten och säkra värden i en osäker situation”, säger beredskapschef Tone Vangen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera