Hoppa till innehållet

Annons

I dag avgörs vem som blir nytt språkrör i MP – hon är favorit

Partisekreterare Märta Stenevi är valberedningens kandidat och favorit att bli nytt språkrör för Miljöpartiet. Men hon har tre utmanare om jobbet.

I dag avgörs vem som tar över efter Isabella Lövin.

Isabella Lövin.
Isabella Lövin.Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter lunch ska valresultatet vara klart på Miljöpartiets digitala extrakongress. Enda uppgiften för de 265 ombuden är att välja ett nytt kvinnligt språkrör.

Processen att vaska fram kandidater har pågått ända sedan Isabella Lövin i augusti meddelade att hon tänker lämna både språkrörsposten och regeringen. Från början ställde åtta kandidater upp, men nu är fyra kvar i startfältet.

Valberedningens kandidat är partisekreteraren Märta Stenevi. I motiveringen sägs bland annat att hon är en engagerande kraft som kan samla partiet och locka nya väljare. 

Men två riksdagsledamöter och en lokalpolitiker utmanar henne om posten.

Annika Hirvonen är riksdagsledamot och migrations- och utbildningspolitisk talesperson. Hon har bland annat förhandlat för partiets räkning i migrationskommittén.

Rebecka Le Moine är talesperson för biologisk mångfald och riksdagsledamot. Hon vill att MP ska bli mer systemkritiskt och ha örat närmare marken, mot gräsrötterna och miljörörelsen. Till skillnad från de andra kandidaterna anser hon att ett av partiets två språkrör ska stå utanför regeringen för att kunna vara mer radikal.

Elin Söderberg är aktiv i Umeåpolitiken och distriktsordförande i Västerbotten. Hon har också lett partiets klimatnätverk under flera år. 

En tung punkt i kravprofilen för det nya språkröret är att hon ska vara en god kommunikatör. Miljöpartiets opinionssiffror har länge legat runt fyraprocentsspärren och det finns frustration i partiet att man inte lyckas nå ut med vad partiet vill och gör.

Valberedningens kandidat partisekreteraren Märta Stenevi.
Valberedningens kandidat partisekreteraren Märta Stenevi.Foto: Henrik Montgomery/TT

”Min bild är att det absolut finns många väljare som delar våra målbilder och det vi vill göra, men man litar inte riktigt på oss och har inte förtroende för vår politik”, sade Märta Stenevi till TT tidigare i veckan.

Hon tror att partiet uppfattas som ett enfrågeparti och hon hör till den del av MP som vill att partiet ska bredda sig och lägga större vikt vid det man kallar social rättvisa.

”Det betyder inte att vi kommer slåss mindre för att stoppa klimatförändringarna, men det innebär att vi måste bli tydliga med vad vi vill inom andra områden”, sade Stenevi.

”När man går till val har man bara en röst, och då vill man ha annan politik också.”

Men det är inte alla som vill att partiet ska bredda sig. Tvärtom vill en del medlemmar att partiet ska fokusera på sin kärnfråga – klimat- och miljöpolitiken. Den sakfråga där MP har högst förtroende. 

Ombuden på kongressen representerar de olika distrikten i landet och sidoorganisationer som Grön Ungdom. Till skillnad från i andra partier är ombuden inte lika bundna att följa en fastlagd linje från distrikten när de röstar. Det gör att omröstningar på MP-kongresser ofta blir mer oförutsägbara.

Det är heller inte ovanligt att det finns motkandidater till valberedningens förslag. Till exempel blev just Märta Stenevi vald till partisekreterare 2019 genom att utmana valberedningens kandidat.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera