Annons

”I dag är en milstolpe” – Telia inviger 5g-nät

På söndagen smyglanserade Tele2 sitt 5g-nätverk i Stockholm och på måndagsförmiddagen klippte energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman Telias lila band framför en ny 5g-utrustad mobilmast med utsikt över Nybroviken. 

Telias nya vd Allison Kirkby tillsammans med Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Telias nya vd Allison Kirkby tillsammans med Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsministerFoto:TT

Kapplöpningen bland telekomjättarna om att vara först ut med ett nationellt 5g-nät har varit svettig. På söndagen blev som Tele2 TEL2 B -2,18% Dagens utveckling , som Di rapporterat, först ut när de aktiverade Sveriges första publika 5g-nät, dock bara i Stockholms innerstad till en början. 

Knappt ett dygn senare hade Telia bjudit in till invigning och presentation av sitt nät med traditionsenlig bandklippning. 

”I dag är en milstolpe för Telias 5g-resa. Det har varit en resa och det kommer att fortsätta vara det när vi ska rulla ut 5g över hela Sverige under året”, säger Allison Kirkby, Telias nytillträdda vd.

Att lanseringen av den nya generationens nätverk sker just under coronakrisen gjorde att Allison Kirkby kunde lägga extra betoning på vikten av modern teknik.

”Våra mobilnätverk har aldrig varit viktigare än nu, det hjälper oss att hålla kontakten med vänner, familj och våra anställda.”

På plats var energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman som också i sitt tal underströk behovet av snabb teknik. 

”Behovet av snabb kommunikation är central i varje människas liv i dag när miljoner svenskar arbetar hemifrån.” 

I dagsläget har Telia 15 aktiva 5g-master i centrala Stockholm, men till midsommar ska ytterligare ett 60-tal finnas i huvudstaden. 

”Att vara marknadsledande och ha den bästa kvaliteten är viktigt när vi nu går ut med den nya generationens nätverk”, säger Allison Kirkby. 

Tele2 sprang om er och lanserade sitt 5g-nät redan igår, hur kändes det?
”Vi har alla varit desperata att lansera. Men det är positivt att vi alla vill driva utvecklingen framåt”, säger Allison Kirkby. 

Kampen om att vara först ut på marknaden med ett publikt 5g-nät applåderas också av digitaliseringsministern. 

”Det känns bra att det finns en stark konkurrens, det kommer att gynna kunderna och det gör att de har fler operatörer att välja mellan”, säger Anders Ygeman. 

Att Sverige ligger i frontlinjen med utveckling av ett nytt snabbt nätverk, med flera kommersiella operatörer kommer också att gynna företagen, säger han. 

”De kan utvecklas med hjälp av 5g samtidigt som svenska konsumenter kan få tillgång till väldigt snabba uppkopplingar.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?