1515
Annons

”I dag är en milstolpe” – Telia inviger 5g-nät

På söndagen smyglanserade Tele2 sitt 5g-nätverk i Stockholm och på måndagsförmiddagen klippte energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman Telias lila band framför en ny 5g-utrustad mobilmast med utsikt över Nybroviken. 

Telias nya vd Allison Kirkby tillsammans med Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Telias nya vd Allison Kirkby tillsammans med Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsministerFoto:TT

Kapplöpningen bland telekomjättarna om att vara först ut med ett nationellt 5g-nät har varit svettig. På söndagen blev som Tele2 TEL2 B -0,35% Dagens utveckling , som Di rapporterat, först ut när de aktiverade Sveriges första publika 5g-nät, dock bara i Stockholms innerstad till en början. 

Knappt ett dygn senare hade Telia bjudit in till invigning och presentation av sitt nät med traditionsenlig bandklippning. 

”I dag är en milstolpe för Telias 5g-resa. Det har varit en resa och det kommer att fortsätta vara det när vi ska rulla ut 5g över hela Sverige under året”, säger Allison Kirkby, Telias nytillträdda vd.

Att lanseringen av den nya generationens nätverk sker just under coronakrisen gjorde att Allison Kirkby kunde lägga extra betoning på vikten av modern teknik.

”Våra mobilnätverk har aldrig varit viktigare än nu, det hjälper oss att hålla kontakten med vänner, familj och våra anställda.”

På plats var energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman som också i sitt tal underströk behovet av snabb teknik. 

”Behovet av snabb kommunikation är central i varje människas liv i dag när miljoner svenskar arbetar hemifrån.” 

I dagsläget har Telia 15 aktiva 5g-master i centrala Stockholm, men till midsommar ska ytterligare ett 60-tal finnas i huvudstaden. 

”Att vara marknadsledande och ha den bästa kvaliteten är viktigt när vi nu går ut med den nya generationens nätverk”, säger Allison Kirkby. 

Tele2 sprang om er och lanserade sitt 5g-nät redan igår, hur kändes det?
”Vi har alla varit desperata att lansera. Men det är positivt att vi alla vill driva utvecklingen framåt”, säger Allison Kirkby. 

Kampen om att vara först ut på marknaden med ett publikt 5g-nät applåderas också av digitaliseringsministern. 

”Det känns bra att det finns en stark konkurrens, det kommer att gynna kunderna och det gör att de har fler operatörer att välja mellan”, säger Anders Ygeman. 

Att Sverige ligger i frontlinjen med utveckling av ett nytt snabbt nätverk, med flera kommersiella operatörer kommer också att gynna företagen, säger han. 

”De kan utvecklas med hjälp av 5g samtidigt som svenska konsumenter kan få tillgång till väldigt snabba uppkopplingar.”

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera