1515
Annons

I coronaloppet måste alla hålla ut hela vägen

Jag brukar alltid säga att jag inte är en tävlingsmänniska. Mina vänner och kollegor brukar brista ut i skratt: ”Du är ju den värsta tävlingsmänniskan jag känner!”.

Foto:Amanda Lindgren

Kanske hänger min självbild ihop med att jag var 25 år innan jag första gången fick en kick av att träna. Men visst, jag gillar inte att förlora i spel eller missa avgörande poäng i padel.

Nu står Sverige inför sin största utmaning på hundratals år. Vi – eller våra myndigheter och politiker – har valt mindre drastiska åtgärder för att dämpa smittspridningen jämfört med de flesta andra länder. 

Tiden får utvisa om åtgärderna är tillräckliga, men personligen tar jag statsepidemiolog Anders Tegnells ord om det individuella ansvaret att platta till smittkurvan som en tävlingsutmaning. 

Du och jag är ansvariga för att så få svenskar som möjligt smittas och dör av covid-19, samtidigt som stora delar av samhället ändå hålls igång. 

Kampen mot coronaviruset har gång på gång beskrivits som ett maratonlopp, och än så länge är vi fortfarande på den första milen. 

Skillnaden mot ett vanligt maratonlopp är att i coronaloppet måste alla hålla ut hela vägen. Vi kan inte bryta halvvägs och tänka att resten får göra jobbet, medan man själv hälsar på mormor, struntar i att tvätta händerna noggrant, eller går på restaurang trots mycket milda sjukdomssymptom.

Så, vi springer på tillsammans. Målet är glasklart, reglerna finns på Folkhälsomyndighetens hemsida och Krisinformation.se. Kom ihåg att jag inte gillar att förlora.

Och:  Coronakrisen slår hårt även mot det psykiska välmåendet. Många organisationer med stödlinjer vittnar om kraftigt ökad belastning de senaste veckorna, och har behövt snabbutbilda nya volontärer för att klara bemanningen.

Ett effektivt sätt att hantera sin egen oro är att göra något konkret för någon annan. Vet du någon som mår dåligt just nu? Ring eller dra ut hen på en promenad i vårsolen. 

 Har du grannar som arbetar inom sjukvården? Laga eller gör förberedelserna till en middag och ställ den utanför dörren, risken är stor att hen går på knäna, och vårdpersonalen är det viktigaste vi har just nu.

Bombardera de äldre i din omgivning med Facetimesamtal, bilder på barn­barnen och glada tillrop på SMS. 

Låt barnen tillverka små tvålar i roliga former och dela med sina kompisar, eller skicka till en mormor i isolering. Det gör handhygienen enklare och roligare för alla.

Vi springer tillsammans. 

Ökad omsättning och förlust för Oneflow andra kvartalet

SaaS-bolaget Oneflow rapporterar en nettoomsättning på 16,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (10,3).

Rörelseresultatet uppgick till -13,4 miljoner kronor (-7,1) medan resultatet per aktie summerades till -0:58 kronor (-0:39). 

Total ARR ökade med 66 procent till 74,7 miljoner kronor. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera