Hyundai drabbas återigen av strejk i Sydkorea

Sydkoreanska Hyundai står inför en ny fyradagarsstrejk efter att de anställda avvisat det preliminära avtal som uppnåtts med fackförbundet, rapporterar Yonhap News.

 

Uppgörelsen kom till i december och motsvarade en mindre löneökning än vad facket efterfrågat. Till det gick Hyundai med på att ge en bonus på grundlönen.

Facket lät därefter sina 51.000 medlemmar rösta om överenskommelsen som fick kalla handen och nu tvingas Hyundai återigen till förhandlingsbordet.

Under tiden ska de anställda strejka mellan åtta till tolv timmar varje dag under de närmaste fyra dagarna.

”Om företaget inte erbjuder ytterligare löneökningar kommer facket inte att ha något annat alternativ än att gå ut i en långvarig strejk i år”, sade fackledaren Ha Bu-young.

Det tog Hyundai 39 rundor av förhandlingar att nå det preliminära avtalet.

Strejker vid Hyundais anläggningar är inte alls ovanliga. De har sedan 1986 ägt rum under varje år förutom 1994, 2009, 2010 och 2011.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?