1515
Annons

Hyresgästföreningen: Räkna med kraftigare hyreshöjningar 2019

Fastighetsägarna kräver högre hyreshöjningar för 2019 än de gjorde för 2018 och i de avtal som är klara är hyreshöjningarna också högre än i år.

Foto:Hasse Holmberg/TT

Det säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren till Nyhetsbyrån Direkt.

"Kraven är högre och det kommer också att bli lite högre hyreshöjningar nästa år", säger han. 

Hittills är avtal klara för närmare 100.000 av allmännyttans runt 800.000 lägenheter och hyreshöjningarna är enligt Hyresgästföreningens statistik i snitt 1,3 procent, jämfört med 1,0 procent i år. Enligt Erik Elmgren är det svårt att i dagsläget sia om hur stora höjningarna blir i slutänden.

"Det kommer att bli högre hyreshöjningar nästa år, men exakt var det landar är svårt att säga. Vi har en större spridning i avtalen i år, hittills har vi träffat överenskommelser på mellan 1,0 och 1,9 procent", säger han.

Allmännyttan har hittills yrkat på hyreshöjningar på i genomsnitt 3,2 procent för 2019, jämfört med 2,5 procent för 2018. 

Privata värdar har höjt kraven till 3,3 procent från 2,8 procent. Här har förhandlingarna inte kommit lika långt varför Hyresgästföreningen inte har någon sammanställning av överenskommelser.


Regeringen vill kasta ut kriminella hyresgäster

Två veckor efter Di:s granskning om fastighetsbolagens problem med gängen presenterar statsminister Magdalena Andersson förslag på hur kriminella hyresgäster enklare ska kunna sägas upp.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Jesper Frisk

I juni rapporterade Di om fastighetsägares svårigheter att bli av kriminella som använder bostäder, affärslokaler och andra utrymmen för sin verksamhet. Inledningsvis meddelade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att han inte hade några konkreta förslag på motåtgärder, men lovade därefter att presentera ett förslag inom en viss tidsram. Något sådant lades dock aldrig fram. 

På tisdagen presenterade Magdalena Andersson (S) nya förslag på det rättspolitiska området – bland annat ett initiativ om att förenkla uppsägning av hyresgäster som har begått brott.

”Kriminella som använder sin hyreslägenhet som bas för vapenvåld eller narkotikahandel ska inte kunna bo kvar, utan ska kunna vräkas lättare än i dag. Det handlar om att mota den otrygghet som sprider sig i bostadsområden där kriminella grupperingar har fått fäste, och där grannarna ska kunna bo kvar snarare än de kriminella”, sa statsministern på en pressträff.

”I dag finns ju vissa sådana möjligheter, men här vill vi att reglerna ska skärpas och att fler ska kunna få sina kontrakt uppsagda.”

Utredaren ska även undersöka hur man ska kunna motverka så kallade madrassboenden, det vill säga boendekonstellationer där ett stort antal människor trängs i små lägenheter.

Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig välkomnar beskedet i ett pressmeddelande:

”Ett viktigt steg för att öka tryggheten är att den organiserade brottsligheten inte kan agera ostört för att fastighetsägare inte har de juridiska verktygen för att bli av med kriminella. Utredningen är ett viktigt steg på vägen för att öka tryggheten.”

Det lär dock dröja innan något händer på området. Utredaren har till september 2023 på sig att redovisa sina slutsatser.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?