Annons

Hyresgästföreningen: Räkna med kraftigare hyreshöjningar 2019

Fastighetsägarna kräver högre hyreshöjningar för 2019 än de gjorde för 2018 och i de avtal som är klara är hyreshöjningarna också högre än i år.

Foto:Hasse Holmberg/TT

Det säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren till Nyhetsbyrån Direkt.

"Kraven är högre och det kommer också att bli lite högre hyreshöjningar nästa år", säger han. 

Hittills är avtal klara för närmare 100.000 av allmännyttans runt 800.000 lägenheter och hyreshöjningarna är enligt Hyresgästföreningens statistik i snitt 1,3 procent, jämfört med 1,0 procent i år. Enligt Erik Elmgren är det svårt att i dagsläget sia om hur stora höjningarna blir i slutänden.

"Det kommer att bli högre hyreshöjningar nästa år, men exakt var det landar är svårt att säga. Vi har en större spridning i avtalen i år, hittills har vi träffat överenskommelser på mellan 1,0 och 1,9 procent", säger han.

Allmännyttan har hittills yrkat på hyreshöjningar på i genomsnitt 3,2 procent för 2019, jämfört med 2,5 procent för 2018. 

Privata värdar har höjt kraven till 3,3 procent från 2,8 procent. Här har förhandlingarna inte kommit lika långt varför Hyresgästföreningen inte har någon sammanställning av överenskommelser.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?