Annons

Hyresprotester sänker fastighetsbolag

Aktierna i fastighetsbolag som är aktiva i Berlin har fallit sedan stadens styre gått med på att frysa hyrorna i staden under en femårsperiod. Det uppger Bloomberg.

Foto:Michael Sohn/AP

Under de senaste åren har bostadshyrorna i Berlin nästan fördubblats. Det har orsakat stora protester i den populära tyska storstaden. Stadens socialdemokratiska styre sade i juni att att hyrorna ska frysas under fem år. Samtidigt ska hyresgäster som kan visa att de betalar en orimligt hög hyra kräva en sänkning från sin hyresvärd.

Oron för att det som tidigare har varit en av de säkraste aktiesektorerna nu ska hacka har fått marknadsvärdet för 60 fastighetsbolag som handlas på börsen att falla med ungefär 8 miljarder dollar under det andra kvartalet i år. 

En av de största förlorarna är Deutsche Wohnen SE, som är Berlins största lägenhetsuthyrare. Deras aktie har fallit med cirka 16 procent i år.

”Hyrorna i Berlin är fortfarande relativt låga och borde kunna växa men vi rekommenderar inte att investera i fastighetsbolag i Berlin just nu”, sade Rogier Quirijns, förvaltare på Cohen & Steers.

Lagförslaget som stoppar hyreshöjningarna kommer presenteras i oktober och kan tidigast införas tidigt nästa år.

Tysklands finansminister Olaf Scholz visade stöd för stadens beslut. ”Vi vill inte bli som London”, sade han till den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

En orsak till de ökande hyrorna är att bostadsbyggandet inte hänger med i takten när allt fler flyttar till Berlin.

Enligt European Public Real Estate Associations statistik toppar Sverige listan över i vilka europeiska länder som marknadsvärdet i börsnoterade fastighetsbolag har ökat mest under andra kvartalet i år. I Sverige har värdet ökat med 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?