Annons

Hyresgästföreningen kritiserar affärsmodellen

Hembla använder stora ord om sitt eget hållbarhetsarbete, men ryktet är skamfilat. Jonas Hagström, som har 20 år i bolaget menar att man blivit bättre. ”Det är stor skillnad”, säger han. 

Foto:Amanda Lindgren

Hembla skriver återkommande om bolagets stora engagemang för att skapa socialt hållbara stadsdelar. 

Men, affärsmodellen med konceptrenoveringar möter hård kritik i en rapport från Hyresgästföreningen, som tittat på Hembla och fyra andra bolag. Liknande kritik kommer även från FN. Enligt rapporten leder modellen till en underhållsskuld i fastigheterna och segmentering av de boende. 

I en jämförelse mellan Hemblas och Sollentunahems bestånd, av Hyresgästföreningen, var bristerna större, den jämförbara hyran högre och det var nästan tre gånger så vanligt att hyresgästerna behövde ta hjälp av organisationen i Hemblas hus. 

Hemblas kundundersökningar är hemliga, men företagets Facebook-sida är fylld av klagomål från hyresgäster. 

”Deras mål är att renovera varenda lägenhet och höja hyran med 40 procent. Men det finns inte en enda person som är nöjd. Det är slarvigt gjort. Jag vägrar låta dem komma in hos mig men många från andra länder kan inte prata för sig”, säger en av en lång rad kritiska hyresgäster Di har pratat med. 

Enligt Jonas Hagström, projektledare på Hembla, är fastighetsbolaget med i totalt fem fastighetsägarföreningar och man har fyra trygghetsvärdar anställda.* 

I somras anställde företaget 200 sommarjobbare i Huddinge, vilket han beskriver som en social insats. 

”Jag har jobbat med det här i 20 år. På den tiden gjorde man ingenting överhuvud taget. Det är stor skillnad”, säger han. 

Reinhold Lennebo är vd på Fastighetsägarna, där Hembla är en av medlemmarna. 

”Det jag uppfattar av vad de skriver och säger är de är en fastighetsägare som tar ansvar i dag och är långsiktiga”, säger han. 

*) De kommunala bostadsbolagen i Göteborg har som jämförelse 30 trygghetsvärdar och fem chefer på 13.345 lägenheter, enligt koncernmodern Framtiden. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?