1515
Annons

Hyperinflation lockar svenskar till Turkiet

Den skyhöga inflationen i Turkiet gör ett redan billigt turistland ännu billigare.

Landet har nu blivit ett av de populäraste resmålen för chartersvenskar.

Foto:Mile Atanasov/Mostphotos

Den turkiska liran har tappat mer än 30 procent av sitt värde mot den svenska kronan de senaste tre månaderna. En viktig orsak till raset är de räntesänkningar som centralbanken genomfört i år. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har bland annat sagt att han vill skydda befolkningen mot höga räntor, och dessutom sparkat flera centralbankschefer.

Att liran blivit svagare märks i de svenska charterbokningarna.

”Det går mycket bättre med resebokningar till Turkiet jämfört med de flesta andra resmål”, säger Michael Kapin, försäljningschef på resebyrån Ticket som säljer resor från de flesta större resebolagen. 

Landet har gått från att vara det 13:e mest bokade semesterlandet 2019 till att vara det sjunde just nu, enligt statistik från Ticket. Det kan finnas flera förklaringar.

”Turkiet är ett av de få länderna utanför EU som man får resa till i rådande situation. Och det räcker med ett bevis på att man inte har covid-19 för att kunna ta sig in i landet”, säger Kapin. 

Men priset är en annan viktig faktor bakom det ökade intresset. Både Ticket och charterbolagen bekräftar att den turkiska inflationen gjort resorna billigare. Dessutom är det billigare för turister när man väl är på plats.

”Generellt sett har Turkiets prisvärdhet stärkts mot andra medelhavsresemål på grund av den turkiska lirans fall mot bland annat den svenska kronan”, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving.

”Resorna är billigare i sommar än tidigare.”

En annan förklaring är att Turkiet behöver sina turister.

”Priserna har aldrig varit så låga som de är nu, och man får mer för pengarna i år än man fick 2019. Det beror på att hotell- och flygbolagen är angelägna att få bokningar för 2022”, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på researrangören Airtours.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?