1515
Annons

Hyllar Carl von Linné med utställning: ”Önskar att det kommer fjärde gröna vågen”

Konstnären Christine Ödlund finner inspiration och färger i en kolonilott i norra Djurgårdsstaden. Hon deltar i en utställning på Moderna museet i Malmö och på fredagen öppnar CF Hill i Stockholm separatutställningen ”Systema Naturae”.

Konstnären Christine Ödlund är aktuell med en utställning på CF Hill.
Konstnären Christine Ödlund är aktuell med en utställning på CF Hill.Foto:Petronelle Halvorsen

Christine Ödlund tar emot Dagens industri vid sin kolonilott, som hon tog över för tre år sedan av journalisten Elin Unnes. Hon beklagar sig över att det nyligen varit inbrott i området. Tjuvarna tog lite whisky som hon hade lämnat kvar. När vi ser oss omkring saknas även hennes filtar. Men lyckligtvis blev det ingen åverkan på just hennes bod.

”Det var rätt så besvärligt att ta över ett sådant här ställe. Den växt jag verkligen har fått kontakt med är malörten. Under min tid här har den fått sprida sig. Den bor överallt på lotten”, säger Christine Ödlund. 

”Jag har tagit med mig två kilo malört till en pigmentmakare utanför Bryssel som har hjälpt mig att göra pigment som jag målar med”, fortsätter hon. 

Att konstnären är intresserad av växtligheter är minst sagt en underdrift. Christine Ödlund har tidigare skapat en installation med ormbunkar där hon utforskat hur växternas rötter reagerar på ljud och hur de kommunicerar. På galleriet och konstrådgivningsföretaget CF Hill är flera av de utställda verken målade med växtpigment, baserade på malört och även jordgubbar. En stor målning med titeln ”Strawberry Fields” har en rutad yta, likt jordgubbens yttre och är målad med jordgubbspigment.  

”Man kan säga att jag har målat upp trädgården, samtalen med växterna och mina tankar kring vad en kolonilott är för något”, säger Christine Ödlund. 

Tilltalar färgerna dig?

”Konceptet tilltalar mig. Att måla med det jag jobbar med blir hyperrealism. Men färgerna är svåra att jobba med. De är oberäkneliga och har sin igen vilja.” 

Vad händer med dig när du använder de här färgerna?

”Det är ytterligare ett sätt att få kontakt med växtlighet som man vet har fler sinnen än vad vi har.”

CF Hill-utställningen ”Systema Naturae” refererar till och hedrar botanikern Carl von Linné och hans verk, där han beskriver alla arter han kände till. 

”Jag tycker att Linné är spännande. Han systematiserar vår värld men är kvar i ett tänk där mystik finns.”

Går det att få kontakt med växter?

”Ja, det tycker jag. Ibland finns det någon form av kontakt. Jag har haft brännässlor i min ateljé och de kan uttrycka sig i doft. Ibland luktar de friskt och ibland djuriskt.”

I utställningen ingår videoverk över levande komposthögar och aluminiumskulpturer återvunna av gamla ölburkar. Christine Ödlund har också skapat ett videoverk där hon är i en elektrisk loop med sina brännässlor. 

Konstnären understryker att mänskligheten har mycket att lära av växtriket. 

”Vi letar i dag efter överlevnadsstrategier och växterna har funnits med i 400 miljoner år. De har förstått en del saker som kan vara lärorika.”

Tycker du att människor överlag är för okänsliga vad gäller förståelsen för natur och växtlighet?

”Ja. Utvecklingen i Stockholm är sorglig. Istället för att spara på parkerna och naturen i Stockholm äter man hela tiden upp den för att bygga. Det måste gå att integrera naturen i staden. Träd i staden är en tillgång, luft renas och dagvatten sugs upp.” 

”Jag önskar att det kommer en fjärde gröna vågen.”

Christine Ödlund bjuder på kaffe ur en termos och hemgjorda småkakor. Det värmer denna tisdagsmorgon. Även om vintern inte tagit tag om Stockholm detta år är våren flera veckor bort. 

Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera