Hyllar Carl von Linné med utställning: ”Önskar att det kommer fjärde gröna vågen”

Konstnären Christine Ödlund finner inspiration och färger i en kolonilott i norra Djurgårdsstaden. Hon deltar i en utställning på Moderna museet i Malmö och på fredagen öppnar CF Hill i Stockholm separatutställningen ”Systema Naturae”.

Konstnären Christine Ödlund är aktuell med en utställning på CF Hill.
Konstnären Christine Ödlund är aktuell med en utställning på CF Hill.Foto:Petronelle Halvorsen

Christine Ödlund tar emot Dagens industri vid sin kolonilott, som hon tog över för tre år sedan av journalisten Elin Unnes. Hon beklagar sig över att det nyligen varit inbrott i området. Tjuvarna tog lite whisky som hon hade lämnat kvar. När vi ser oss omkring saknas även hennes filtar. Men lyckligtvis blev det ingen åverkan på just hennes bod.

”Det var rätt så besvärligt att ta över ett sådant här ställe. Den växt jag verkligen har fått kontakt med är malörten. Under min tid här har den fått sprida sig. Den bor överallt på lotten”, säger Christine Ödlund. 

”Jag har tagit med mig två kilo malört till en pigmentmakare utanför Bryssel som har hjälpt mig att göra pigment som jag målar med”, fortsätter hon. 

Att konstnären är intresserad av växtligheter är minst sagt en underdrift. Christine Ödlund har tidigare skapat en installation med ormbunkar där hon utforskat hur växternas rötter reagerar på ljud och hur de kommunicerar. På galleriet och konstrådgivningsföretaget CF Hill är flera av de utställda verken målade med växtpigment, baserade på malört och även jordgubbar. En stor målning med titeln ”Strawberry Fields” har en rutad yta, likt jordgubbens yttre och är målad med jordgubbspigment.  

”Man kan säga att jag har målat upp trädgården, samtalen med växterna och mina tankar kring vad en kolonilott är för något”, säger Christine Ödlund. 

Tilltalar färgerna dig?

”Konceptet tilltalar mig. Att måla med det jag jobbar med blir hyperrealism. Men färgerna är svåra att jobba med. De är oberäkneliga och har sin igen vilja.” 

Vad händer med dig när du använder de här färgerna?

”Det är ytterligare ett sätt att få kontakt med växtlighet som man vet har fler sinnen än vad vi har.”

CF Hill-utställningen ”Systema Naturae” refererar till och hedrar botanikern Carl von Linné och hans verk, där han beskriver alla arter han kände till. 

”Jag tycker att Linné är spännande. Han systematiserar vår värld men är kvar i ett tänk där mystik finns.”

Går det att få kontakt med växter?

”Ja, det tycker jag. Ibland finns det någon form av kontakt. Jag har haft brännässlor i min ateljé och de kan uttrycka sig i doft. Ibland luktar de friskt och ibland djuriskt.”

I utställningen ingår videoverk över levande komposthögar och aluminiumskulpturer återvunna av gamla ölburkar. Christine Ödlund har också skapat ett videoverk där hon är i en elektrisk loop med sina brännässlor. 

Konstnären understryker att mänskligheten har mycket att lära av växtriket. 

”Vi letar i dag efter överlevnadsstrategier och växterna har funnits med i 400 miljoner år. De har förstått en del saker som kan vara lärorika.”

Tycker du att människor överlag är för okänsliga vad gäller förståelsen för natur och växtlighet?

”Ja. Utvecklingen i Stockholm är sorglig. Istället för att spara på parkerna och naturen i Stockholm äter man hela tiden upp den för att bygga. Det måste gå att integrera naturen i staden. Träd i staden är en tillgång, luft renas och dagvatten sugs upp.” 

”Jag önskar att det kommer en fjärde gröna vågen.”

Christine Ödlund bjuder på kaffe ur en termos och hemgjorda småkakor. Det värmer denna tisdagsmorgon. Även om vintern inte tagit tag om Stockholm detta år är våren flera veckor bort. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?