1515
Annons

Hyllade konstmässan ställer ut i Skärholmen

60 gallerier från hela världen är på väg till Skärholmen, för den hyllade konstmässan Supermarket – Stockholm Independent Art Fair. 

Med bas vid en tidigare lekplats utanför Ica och Coop ska tillställningen visa konst för en ny publik och locka besökare till ett köpcentrum i ekonomiskt pandemi-tillfrisknande.

Sanna Sultan, centrumchef på köpcentret Skärholmen Centrum.
Sanna Sultan, centrumchef på köpcentret Skärholmen Centrum.

”Kulturen blir lite mer tillgänglig och det här lockar många människor till oss”, berättar Sanna Sultan som är centrumchef på köpcentret Skärholmen Centrum. 

Under Kristi himmelsfärdshelgen kommer hon därmed inte bara att agera hyresvärd åt köpcentrets 160 butiker, restauranger och serviceinrättningar – utan även åt ett 60-tal gallerier från när och fjärran.

Los Angeles-baserade Durden and Ray och Garage 33 Gallery-Shelter från Kiev är ett par exempel på de konsthandlare som besöker Stockholmsförorten under veckoslutet. 

”De kommer naturligtvis att visa och sälja konstverk. Men det blir också diskussioner, nätverkande och performancekonst”, säger Sanna Sultan. 

Bland de många inslagen kan nämnas den värmländska musikduon Lerin/Hystad som i projektet Electronic Flora använt sensorer för att spela in bioelektriska signaler från växter, som omvandlas till musik för att ackompanjera teckningar. 

KX Space, en plattform för belarusisk konst och konstnären Tasha Katsuba från samma land, är också representerade i Skärholmen. 

Konstmässan Supermarket skapades under 2006 under namnet Minimarket, då som en reaktion på den mer etablerade och kommersiellt inriktade konstmässan Market Art Fair. Alternativmässan har sedan dess växt i omfång, bytt namn och lockar nu omkring 6.000 besökare. Tillställningen har tidigare företrädesvis hållits i Stockholms innerstad, senast i Stadsgårdsterminalen 2021. 

”Det är första gången som den hålls i Skärholmen och det känns förstås spännande att få ge tillgång till konsten åt människorna här”, säger Sanna Sultan och fortsätter: 

”Det här är en väldigt stor konstutställning, med över 60 gallerier.” 

At the Supermarket, av Alberte Skronski.
At the Supermarket, av Alberte Skronski.

Stort är också Skärholmens centrum. 

”Den utbytbara ytan är på över 98.000 kvadrat”, berättar Sandra Sultan om köpcentret, som invigdes redan 1968, under högtidliga former av prins Bertil. 

Flera in- och ombyggnationer har skett genom åren och Sandra Sultan berättar att verksamheten också är bredare än den rent kommersiella biten. Här finns inte bara affärer, utan även en kyrka, en konstateljé och en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning. 

”Vi jobbar med ett brett utbud som hjälper människor med vardagspusslet.” 

I den paletten passar en stor konstmässa extra bra, påpekar centrumchefen. 

”Vi vill stärka Skärholmen som Stockholms södra stadskärna.” 

SKHLM, Skärholmen Centrum, som gallerian kallar sig i dag, ägs av brittiska fastighetsbolaget Grosvenor, som i sin tur kontrolleras av hertigen av Westminster, 31-åriga Hugh Grosvenor. Satsningar på svenska köpcentrum som Haninge och Väsby Centrum föregås bland annat av utbyggnaden av några av Londons dyraste områden, som Eaton Square och Belgravia, där den adliga familjen ägt stora markarealer ända sedan 1600-talet. 

Grosvenor Group vände under 2021 till en vinst på 437,5 miljoner pund före skatt, rapporterar brittiska The Times, efter ett coronatyngt förlustår 2020. 

”Det går bra skulle jag säga”, säger Sanna Sultan om sin del av det brittiska fastighets-imperiet. 

”Skärholmen drabbades hårt av pandemin. Fysiska mötesplatser av den här typen har varit utmanade. Men nu är vi på väg åt rätt håll.” 


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?