ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hyllad vd – men så tog sig Kai Wärn ur sin värsta kris

”Det var som att hålla en 20 kilos vikt med rak arm – den faller ner”. Så beskriver Husqvarnas vd sin värsta ledarskapskris i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla. 

I drygt tre år har Kai Wärn varit vd för Husqvarna. På den tiden har han lyckats vända trädgårdsutrustningföretaget, som vid hans tillträdde hade en avstannad tillväxt och en sjunkande rörelsemarginal. Dessutom hade Husqvarna, som knoppades av från Electrolux 2006, haft "sju svåra år" på börsen, en utveckling som nu vänts och där kursen i dag ligger runt cirka 80 kronor per aktie mot 40 kronor 2013. Men trots att det har varit tre intensiva år är det finanskrisen 2008-2009, då Kai Wärn var vd för Seco tools, som han tycker har varit den svåraste tiden för honom som ledare. 

”När försäljningen vek med 40 procent under andra kvartalet 2009 var det som att hålla en 20 kilos vikt med rak arm – den faller ner, för de flesta. Det var riktigt jobbigt”, säger han i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla. 

Det svåraste tyckte han var att man aldrig kan veta hur länge en finansiell kris ska vara. Men trots det akuta läget, tycker han att bolaget var snabbt att ta de åtgärder som krävdes – även om det innebar tråkiga besked för en del medarbetare. 

”Vi agerade väldigt snabbt, och tog vårt första varsel tre veckor efteråt och ett till tre månader efteråt när vi såg hur tufft det såg ut.”

Vad var det svåraste för dig under den perioden?

”Det är jättejobbigt att ta den typen av beslut, de tär människor vi pratar om. Men man måste bara stålsätta sig och titta på att ha en livskraft i organisationen. Då är det bättre att 85 procent är livskraftigt än att man tar en risk med 100. Men det är klart att det var ganska många kvällar man gick hem och inte var på något vidare humör.” 

Tyck till