1515

Hyllad modeduo till Stockholm: ”Relativt okända i Sverige”

Modemärket CMMN SWDN öppnade den prestigefyllda modeveckan i Paris sommaren 2018 och finns i butiker över hela världen, men är fortfarande doldisar på hemmaplan. Nu visar den hyllade duon i Stockholm.

Saif Bakir och Emma Bakir Hedlund startade märket CMMN SWDN i Malmö och blev snabbt kontaktade av British Fashion Council för att visa på modeveckan i London.
Saif Bakir och Emma Bakir Hedlund startade märket CMMN SWDN i Malmö och blev snabbt kontaktade av British Fashion Council för att visa på modeveckan i London.

Saif Bakir och Emma Bakir Hedlund träffades 2004 när de pluggade på Central Saint Martins och London College of Fashion. För åtta år sedan startade de märket CMMN SWDN i Malmö och blev snabbt kontaktade av British Fashion Council för att visa på modeveckan i London. Sedan dess har märket växt snabbt internationellt och i dag finns deras kläder i butiker över hela världen, från Japan, Australien och Sydkorea, till Mexiko och Kanada. De senaste säsongerna har man visat på modeveckan i Paris. 

”Vårt varumärke har varit väldigt framgångsrikt internationellt, men i Sverige är vi relativt okända. Den största delen av våra kunder är internationella. Det känns bra att komma tillbaka och ge en inblick till våra fans i Sverige”, säger Saif Bakir.

När Saif Bakir och Emma Bakir Hedlund åkte hem till Sverige i mars var tanken att de skulle hälsa på familj för att sedan åka tillbaka till London och skissa på sin nya kollektion. Det dröjde inte länge innan pandemin var ett faktum och de blev strandsatta i Sverige. Under våren hyrde de ett hus på sydkusten i Skåne, där de hittade inspirationen till sin nya kollektion. 

”Trots det hemska läget blev det en fantastisk vår. Vi fick chansen att återkoppla till Sverige och tid att reflektera. Vi är nyförälskade i Sverige igen efter att ha tillbringat ett par år utomlands”, säger Saif Bakir.

”Vår tid i Skåne blev inspirationen till kollektionen. Det svenska allmogehemmet med randiga mattor och kurbitsmålningar. Allt det blev inspiration till produktionen. Den dekorativa målarkonsten och Karin och Carl Larssons estetik”, säger Emma Bakir Hedlund.

När gränserna öppnade kunde Saif Bakir och Emma Bakir Hedlund åka tillbaka till London för att sy upp kollektionen. 

”Det är en kollektion som vi är lite extra stolta över. Trots att vi var ett litet tight team lyckades vi ändå skapa en hel kollektion från vår studio”, säger Saif Bakir.

”På grund av pandemin har vi till exempel haft begränsningar i tyger. Vi har fått vara extra kreativa, många av tygerna är handmålade. Det känns lite som haute couture. För oss har det varit jätteintressant”, säger Emma Bakir Hedlund.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?