1515

Hvar inte naken här - det blir svindyrt

Borgmästaren på den populära ön Hvar i Kroatien har fått nog av vilda turister som inte sköter sig. Nyligen höjdes böterna för en rad överträdelser. Missköter man sig riskerar man att få betala upp till 6.700 kronor, rapporterar The Telegraph.

Bild:Colourbox

Öns nyvalda borgmästare Rikardo Novak har bestämt sig för att ta tag i problemet med de partysugna (och ofta unga) turisterna.

”De kräks i stan, urinerar i varje hörn, går runt utan t-shirts. Unga turister är välkomna hit, men de måste lära sig hur man beter sig här”, säger han till lokala medier.

För att förbättra den sargade stadsbilden inför nu myndigheterna en rad lagar.

Alkoholkonsumtion på allmän plats får högst straffavgift. Den som tar med sig paraplydrinken eller ölburken ut på gatan kommer bötfällas med 6.700 kronor.

Barbringade Hvar-besökare kommer också straffas med böter. Går man omkring i badkläder eller utan tröja i stans historiska stadskärna är maxbeloppet på böter 5.700 kronor respektive 4.760 kronor.

Hvar är inte den enda europeiska destinationen att skärpa reglerna för allmänna platser i sommar. Den spanska staden San Pedro del Pintar, utanför Alicante, har skärpt en rad straff.

Senast ut att straffas är strandtennisspelare som kan få böta upp till 7.140 kronor, rapporterar lokaltidningen Murcia Today. Även musikspelande i högtalare eller på instrument kan få liknande böter.

Enligt resesajten Vagabond är denna typ av förbud vanligt förekommande på turistorter.

Redan 2011 förbjöd Barcelona turister att vistas avklädda på stadens gator. 2015 införde spanska Magaluf stränga böter för flera beteenden som bland annat offentlig urinering och nakenhet och 2016 var det kroatiska Dubrovniks tur att hota botlägga turister med för lite kläder på sig.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?