ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Falcon Funds-härvan

Huvudmisstänkt i Falcon Funds-härvan har rymt - tog av fotbojan

En av de misstänkta huvudmännen i den stora pensionshärvan kring Falcon Funds har rymt. 

Enligt uppgift från brittiska myndigheter dök han inte upp till en domstolsförhandling, varpå det upptäcktes att han två dagar tidigare hade tagit av sig sin fotboja.

Skandalen kring det tidigare pensionsbolaget Falcon Funds är det kanske största ekobrottet i svensk historia. Enligt de senaste uppgifterna från Pensionsmyndigheten saknas alltjämt cirka 800 miljoner kronor från de tre PPM-fonderna, och förhoppningarna om att få tillbaka pengarna är inte stora. 

Brottsutredningen är omfattande, med mer än två dussin misstänkta personer. Av dessa har åklagaren pekat ut tre stycken som huvudmisstänkta, och en av dem är den person som tidigare hette Emil Ingmanson.

Emil Ingmanson greps i Storbritannien i december förra året, och svenska myndigheter har sedan dess försökt få honom utlämnad till Sverige. Under tiden har Emil Ingmanson  genom överklaganden lyckats bli släppt ur häktet, men med vissa borgensvillkor - däribland att han skulle bära en elektronisk fotboja.

Men nu vet myndigheterna bara var fotbojan finns. Emil Ingmansson är försvunnen.

"Det som hände var att han inte dök upp på en domstolsförhandling, och sedan fick jag en rapport från en brittisk åklagare att han hade tagit av sig sin elektroniska fotboja den 3 november", säger Arne Fors, kammaråklagare vid EBM.

"Vi har försökt få närmare information från brittisk polis om var han befann sig när han tog av sig fotbojan, men vi har fått väldigt bristfällig information från polisen där. Så tyvärr har jag inte så mycket information, även vi verkligen har jagat dem för att få information", fortsätter han.

Trots att Emil Ingmanson ska ha tagit av sig fotbojan den 3 november var det först när han inte dök upp på domstolsförhandlingen den 5 november som britterna förstod att han var på rymmen, vilket framstår som lite märkligt.

"Om man gör åverkan på den, försöker såga i den eller klippa med en bultsax, så borde det larmas, tycker jag", säger Arne Fors.

"Jag är inte helt nöjd med britternas agerande", säger han också.

Vad betyder det här för din utredning?

"Vi har ordnat så att han är internationellt efterlyst, och vi gör allt vi kan för att han ska gripas så snart som möjligt. Men just nu så har vi inget spår efter honom."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies