Annons

Huvudmisstänkt i Falcon Funds-härvan gripen – igen: "Oerhört stark flyktfara"

Den huvudmisstänkte i Falcon Funds-härvan, Max Serwin, har gripits i Ungern efter flykten från London.

”Det är som natt och dag för utredningen”, säger kammaråklagare Arne Fors till Di.

Emil Amir Ingmanson.
Emil Amir Ingmanson.

Max Serwin, en av tre huvudmisstänkta i miljardsvindeln mot PPM-bolaget Falcon Funds, har gripits i Ungern, något som Expressen var först att rapportera om.

”Han greps den 5 januari”, bekräftar kammaråklagare Arne Fors, som driver Ekobrottsmyndighetens förundersökning, till Dagens industri.

”Nu när huvudmannen är gripen är det oerhört viktigt för utredningen, naturligtvis”, säger en påtagligt lättad Arne Fors.

Max Serwin, som tidigare hette Emil Ingmanson, flydde till Ungern efter att ha avlägsnat den elektroniska fotboja han bar i London i väntan på besked om utlämning till Sverige.

Enligt de uppgifter åklagaren har ska Max Serwin ha lämnat sin flickvän och deras gemensamma barn kvar i London.

Arne Fors vill dock varken berätta något om hur Max Serwin greps i Ungern, eller hur han tog sig till landet.

”Det vill jag inte gå in på av utredningstekniska skäl”, säger Arne Fors.

Har du begärt honom utlämnad?
”Det finns en europeisk arresteringsorder utfärdad, den ska översättas till ungerska. De godtar inte engelska.”

Precis som i Storbritannien, där Max Serwin greps på Heathrow den 14 december 2017 efter att ha anlänt från Dubai, ska en utlämningsförhandling genomföras.

”Om Serwin motsätter sig och överklagar kanske det tar två, tre månader innan han kommer till Sverige. Medger han kan det ta tio dagar från beslut”, säger Arne Fors.

Londonpolisen har vägrat svara på Di:s frågor om hur Max Serwin kunde avvika trots husarrest.

Den information som Arne Fors sent omsider har fått visar på en frihetsbegränsning som närmast kan liknas vid en schweizerost.

”Det är ett privat företag som har skött övervakningen. Den här bojan har ingen GPS, så man kan inte se var den finns någonstans. Utifrån loggen ser det ut som att han har avvikit natten till den 4 november. Under söndagen har det varit polis i bostaden”, berättar åklagaren.

Måndagen efter, den 5 november, skulle domstolen ge honom besked om huruvida han och tre andra skulle utlämnas till Sverige. Med facit i hand – samtliga blev utlämnade – var det ur Max Serwins perspektiv befogat att rymma.

Men domstolen hade redan underlättat för flykten, utan att underrätta den svenska åklagaren.

”Jag fick också veta att sedan den sista maj har det inte funnits någon anmälningsskyldighet längre för honom. Han hade ansökt om lättnader i villkoren, och domstolen ansåg att han hade skött sig så pass bra”, säger Arne Fors.

Hade det föranlett någon åtgärd från sin sida, om du hade fått veta det?
”Jag hade nog säkerligen kontaktat den brittiska åklagaren för att se om det kunde gå att göra något.”

Utredningen står nu och frustar i väntan på att få hem Max Serwin.

En annan av de huvudmisstänkta, Mark Bishop, har förhörts flera gånger och berättat sin version av vad som hänt.

I slutet av oktober greps också en person av spansk polis med en viktig roll i den flyttkedja av PPM-pengar som ledde till att cirka 2 miljarder kronor hamnade i Falcons tre fonder.

”Han har lämnat intressanta uppgifter i förhör”, säger Arne Fors.

Åklagarens viktigaste uppgift nu är att ställa det Mark Bishop och den senast gripne säger mot vad Max Serwin uppger i förhör.

”Vi får se hur det överensstämmer med de andras berättelse.”

Nu lär Max Serwin med stor sannolikhet sitta inlåst fram till ett nytt utlämningsbesked. Han har redan vägrat infinna sig till den häktning som beslutades i Sverige, och utöver det flytt undan den brittiska rättvisan.

”Det som är skillnaden nu är att det är en oerhört stark flyktfara. Han måste ju vara frihetsberövad”, säger Arne Fors. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?