1515
Annons

Husqvarna påverkas av varma vädret

Det varma vädret kommer sätta negativa spår i rapporten för tredje kvartalet.

Det meddelar Husqvarna som samtidigt flaggar för nedskärningar i USA med fokus på bensindrivna gräsklippare.

"Vi stänger stora fabriker där", säger vd Kai Wärn i Börsmorgon. 

Kai Wärn, vd för Husqvarna.
Kai Wärn, vd för Husqvarna.Foto:Jesper Frisk och TT

Husqvarna HUSQ B +1,47% Dagens utveckling -koncernens rörelseresultat för tredje kvartalet 2018 beräknas uppgå till omkring hälften av föregående års tredje kvartal som uppgick till 433 miljoner kronor. 

Nedgången förklaras främst av att divisionen Husqvarna har lidit stort av det extremt varma och torra vädret i Europa. Något som började påverka negativt redan under det andra kvartalet.

"Det varma vädret som började redan i maj och som har fortsatt in i q3, då pratar vi om geografi- och produktkategorier där vi är genomsnittligt lönsamma, det är det som vi lider av", säger Kai Wärn i Börsmorgon.

Det varma vädret påverkar dock divisionen Gardena positivt som väntas rapportera ett högra rörelseresultat på grund av ökad försäljning av vattenprodukter. 

"Men storleken på den divisionen balanserar inte nedgången vi har på Husqvarna", säger vd:n. 

Kai Wärn menar också att råmaterial och tariffer påverkat och att bolaget tar höjd för det inför nästa säsong.

"Men i innevarande säsong har vi svårt att göra några prisjusteringar, så vi sitter lite i kläm". 

Husqvarna kommer att lämna vissa bensindriva produktsegment med låg marginal för att istället fokusera på styrkorna inom kärnvarumärkena Husqvarna och Gardena. 

Fabriker läggs ner i Nordamerika där inriktningen är bensindrivna gräsklippare.

Beslutet ses som viktigt steg för att kunna fokusera på lönsamma tillväxtområden som robotgräsklippare, digitalisering och teknik för batteridrivna produkter.

"Vi vill inte lägga kraft på en underpresterande verksamhet. VI vill bygga för framtiden. Vi tar därför omstruktureringskostnader på 1,2 miljarder varav 400 miljoner är cash-påverkande och vi räknar med besparingar på lite drygt 250 miljoner", säger Kai Värn och beklagar att de negativa effekter det kommer att få på en del av koncernens anställda.

Divisionen Consumer Brands kommer att redovisas som en egen division för återstoden av 2018 men kommer därefter att upplösas och istället bli en del av Husqvarna och Gardena-divisionerna från och med första kvartalet 2019. Den europeiska delen av återstående försäljningen i Consumer Brands, som är cirka 15 procent av den försäljningen, kommer att ingå i divisionen Gardena och resterande 85 procent, som nästan helt är relaterad till Nordamerika, kommer ingå i divisionen Husqvarna. Segmentrapporteringen 2019 kommer därmed att bestå av tre divisioner: Husqvarna, Gardena och Construction.

Koncernens finansiella mål kommer vara oförändrade med förutsättning att den extremt torra sommaren inte upprepas. 

"Vi är fast beslutna att leverera enligt våra mål, inklusive en rörelsemarginal på 10 procent under 2019", säger Kai Wärn.

Innehåll från AteaAnnons

Så sätts säkerhet och sekretess i fokus när välfärden digitaliseras

Digitala lösningar skapar bättre och mer effektiv vård och omsorg inom välfärdssektorn – men det finns utmaningar som måste hanteras.

Säkerheten och sekretessen får inte glömmas bort när den nya tekniken introduceras. 

– Det är viktigt att se över helheten och väga vinsterna mot riskerna. Säkerheten måste utvärderas löpande för att se till så att säkerhetsfunktionerna används rätt, säger Carl-Johan Ekelund, informationssäkerhetsexpert på Atea. 

Den nya digitala välfärdstekniken kan göra stor skillnad för brukare, personal och anhöriga. Tekniken kan verkligen revolutionera hur hela verksamheten inom välfärdssektorn bedrivs. Samtidigt som vården och omsorgen blir bättre finns också besparingar att göra.

Exemplen är många. En enda medicinrobot som placeras ut hos en äldre kan exempelvis frigöra 300 timmar för personalen som då kan läggas på andra brukare. Tekniska lösningar som gör det möjligt att skriva journaler direkt på plats eller hålla digitala möten kan också effektivisera arbetet.

Hemmonitorering, som innebär tillsyn och vård i hemmet via digitala möten och teknik som brukarna själva kan använda för att mäta sitt hälsotillstånd, är ytterligare ett exempel. 

– Man ser redan nu att hemmonitorering ger stora vinster. Prover följs upp digitalt och vårdtagaren får snabb återkoppling och vet direkt om något inte stämmer. Det ger bättre koll på den egna hälsan och minskar oron. Hemmonitorering avlastar samtidigt vården och minskar risken för smittspridning, säger Malin Sölsnaes, chef för fokusområdet äldreomsorg på Atea.

Många utmaningar med ny teknik inom välfärden

Men innan vård- och omsorgsgivare investerar i ny teknik måste man säkerställa att alla regulatoriska krav är uppfyllda. 

Hur ska behörigheter regleras och av vem? På vilka servrar lagras patientdata? Uppfyller datalagringen GDPR och andra krav? Hur tar man backup på data och var lagras den? Används rätt säkerhetsnivå när det gäller kryptering? Hur ska personalen veta vilka patientuppgifter som får delas i chattar? Fungerar trygghetslarmen på de nätverk som finns och uppfyller de kraven hos SOS Alarm? Vad händer med inloggningsuppgifter när någon slutar?

– Innan man tar in nya, digitala lösningar för välfärdstekniken är det viktigt att göra ett grundligt förarbete tillsammans med verksamheten, it-avdelningen och andra experter. Annars kanske man sitter där med något som inte uppfyller säkerhetskraven. Ska man bygga på säkerhet i efterhand kan det bli mycket dyrare och sämre. Hela besparingen som den nya välfärdstekniken skulle medföra bara försvinner, säger Carl-Johan Ekelund. 

Atea kan hjälpa till att introducera välfärdsteknik säkert

Atea har lång och bred erfarenhet av att hjälpa kommuner och andra omsorgsoperatörer att bättre dra nytta av den välfärdsteknik och de digitala lösningar som marknaden erbjuder – på ett tryggt, säkert och effektivt sätt. 

– Det råder inga tvivel om att välfärdsteknik är en förutsättning för högkvalitativ vård och omsorg – och för att äldre ska kunna leva självständigt och bo kvar hemma så länge de själva vill och kan. Men fällorna är många när det gäller tekniken. Det gäller att tänka sig för både en och två gånger innan man släpper in en ny, glimrande attraktiv lösning i verksamheten. Här kan vi på Atea hjälpa till, avslutar Carl-Johan Ekelund.

Om Atea

Genom att skapa en it-infrastruktur i världsklass är Atea med och lägger grunden till ett smartare och mer innovativt Sverige.

Läs mer om Atea här! 

 

Mer från Atea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atea och ej en artikel av Dagens industri

En våt filt borta – lättnadsrally i Sinch

Softbanks försäljning av hela sitt innehav i molnkommunikationsbolaget Sinch innebär ett orosmoment mindre för aktieägarna. Att köparna av posten blev Sinchs vd och medgrundare samt storägare är bästa möjliga utfall för övriga aktieägare. 

Sinch ordförande och storägare Erik Fröberg.
Sinch ordförande och storägare Erik Fröberg.Foto:Pressbild

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera