1515

Husqvarna påverkas av varma vädret

Det varma vädret kommer sätta negativa spår i rapporten för tredje kvartalet.

Det meddelar Husqvarna som samtidigt flaggar för nedskärningar i USA med fokus på bensindrivna gräsklippare.

"Vi stänger stora fabriker där", säger vd Kai Wärn i Börsmorgon. 

Kai Wärn, vd för Husqvarna.
Kai Wärn, vd för Husqvarna.Foto:Jesper Frisk och TT

Husqvarna HUSQ B 0% Dagens utveckling -koncernens rörelseresultat för tredje kvartalet 2018 beräknas uppgå till omkring hälften av föregående års tredje kvartal som uppgick till 433 miljoner kronor. 

Nedgången förklaras främst av att divisionen Husqvarna har lidit stort av det extremt varma och torra vädret i Europa. Något som började påverka negativt redan under det andra kvartalet.

"Det varma vädret som började redan i maj och som har fortsatt in i q3, då pratar vi om geografi- och produktkategorier där vi är genomsnittligt lönsamma, det är det som vi lider av", säger Kai Wärn i Börsmorgon.

Det varma vädret påverkar dock divisionen Gardena positivt som väntas rapportera ett högra rörelseresultat på grund av ökad försäljning av vattenprodukter. 

"Men storleken på den divisionen balanserar inte nedgången vi har på Husqvarna", säger vd:n. 

Kai Wärn menar också att råmaterial och tariffer påverkat och att bolaget tar höjd för det inför nästa säsong.

"Men i innevarande säsong har vi svårt att göra några prisjusteringar, så vi sitter lite i kläm". 

Husqvarna kommer att lämna vissa bensindriva produktsegment med låg marginal för att istället fokusera på styrkorna inom kärnvarumärkena Husqvarna och Gardena. 

Fabriker läggs ner i Nordamerika där inriktningen är bensindrivna gräsklippare.

Beslutet ses som viktigt steg för att kunna fokusera på lönsamma tillväxtområden som robotgräsklippare, digitalisering och teknik för batteridrivna produkter.

"Vi vill inte lägga kraft på en underpresterande verksamhet. VI vill bygga för framtiden. Vi tar därför omstruktureringskostnader på 1,2 miljarder varav 400 miljoner är cash-påverkande och vi räknar med besparingar på lite drygt 250 miljoner", säger Kai Värn och beklagar att de negativa effekter det kommer att få på en del av koncernens anställda.

Divisionen Consumer Brands kommer att redovisas som en egen division för återstoden av 2018 men kommer därefter att upplösas och istället bli en del av Husqvarna och Gardena-divisionerna från och med första kvartalet 2019. Den europeiska delen av återstående försäljningen i Consumer Brands, som är cirka 15 procent av den försäljningen, kommer att ingå i divisionen Gardena och resterande 85 procent, som nästan helt är relaterad till Nordamerika, kommer ingå i divisionen Husqvarna. Segmentrapporteringen 2019 kommer därmed att bestå av tre divisioner: Husqvarna, Gardena och Construction.

Koncernens finansiella mål kommer vara oförändrade med förutsättning att den extremt torra sommaren inte upprepas. 

"Vi är fast beslutna att leverera enligt våra mål, inklusive en rörelsemarginal på 10 procent under 2019", säger Kai Wärn.


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?