ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Huspriserna fortsätter upp

Villapriserna fortsätter stiga i Sverige. De senaste tre månaderna har priserna ökat med 4 procent.

Enligt SCB:s småhusbarometer steg småhuspriserna med 4 procent under perioden juli-september i år, jämfört med andra kvartalet, april-juni.

Men jämfört med tredje kvartalet i fjol summerar uppgången till 11 procent. Det genomsnittliga priset för en villa i Sverige är nu 2,85 miljoner kronor.

Det handlar om en bred uppgång, under de senaste tre månaderna har priserna har stigit i 20 av Sveriges 21 län jämfört med andra kvartalet i år.

Gävleborg och Jämtland toppar med uppgångar på 10 respektive 9 procent. I de tre storstäderna är utvecklingen lugnare, här handlar det om uppgångar på 2 procent.

På årsbasis har priserna stigit i samtliga län, även här toppar Gävleborg med en uppgång på 17 procent. I Malmö, Göteborg och Stockholm har villorna blivit mellan 11 och 13 procent dyrare det senaste året. Trögast är det i Norrbotten där priserna ”bara” stigit 4 procent.

SCB:s statistik skiljer sig en aning från både Valueguard och Svensk Mäklarstatistik, som visat på en betydligt blygsammare prisutveckling de senaste månaderna. Skillnaden beror i huvudsak på att SCB:s statistik släpar efter cirka två månader, eftersom den bygger på köpebrev och inte kontrakt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies