ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hushållens skuldsättning oroar Ingves

  • Foto: TT

Hög skuldsättning gör ekonomin sårbar och det är viktigt att bromsa den utvecklingen.

Det sade riksbankschefen Stefan Ingves inför finansutskottet på tisdagen, enligt ett förskrivet anförande.

Stefan Ingves pekade på hushållens skuldsättning som den främsta risken för den finansiella stabiliteten. Han framhöll också att finansiella kriser ofta föregås av en hög och snabbt stigande skuldsättning. Erfarenheter visar att nedgångarna i ekonomin tenderar att blir djupare och mer utdragna om de sammanfaller med en finansiell kris.

Stefan Ingves lyfte fram Riksbankens ansvar att ha en helhetssyn för betalningsmarknadens funktion. Ett sätt att möta de utmaningar som utvecklingen på betalningsmarknaden medför, bland annat en kraftigt minskande efterfrågan på kontanter, skulle enligt Stefan Ingves kunna vara att Riksbanken ger ut en digital centralbankspeng, en e-krona.

I samma utfrågning sade riksbankschefen också att om den europeiska bankunionen fungerar väl i det långa loppet, kommer Sverige behöva överväga om man ska gå med.

"För min egen del tror jag att det är svårt att stå utanför, jag har svårt att se fördelar med det", sade han.

Stefan Ingves upprepade också tidigare kommentarer om att bitcoin inte är någon valuta, även om den kallas för kryptovaluta. Att investera i bitcoin är som att investera i frimärken eller tulpanlökar, "man agerar på egen risk".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer