ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hushållens lån ökade med 53 miljarder

  • Foto: TT

Hushållens lån ökade med 6,8 procent i årstakt under det första kvartalet 2017 vilket var i linje med föregående kvartal. I kronor ökade hushållens lån med 53 miljarder kronor. Det visar SCB:s sparbarometer för det första kvartalet.

Vid utgången av det första kvartalet uppgick hushållens lån till totalt 3.784 miljarder kronor. Enligt SCB har hushållens lånetillväxt varit något lägre efter att amorteringskravet infördes i juni 2016. Hushållens lån består till nästan 80 procent av bostadslån i bank och bostadsinstitut.

När det kommer till det finansiella sparandet landade det på 57 miljarder kronor under kvartalet.

”Det genomsnittliga sparandet för första kvartalet de senaste fyra åren var 72 miljarder kronor. Den finansiella nettoförmögenheten, de finansiella tillgångarna minus skulderna, uppgick vid slutet av kvartalet till 9.058 miljarder kronor”, skriver SCB i rapporten.

Exklusive periodiseringar, det vill säga bland annat insättningar till tjänste- och premiepensioner, uppgick det finansiella individuella sparandet dock till minus 20 miljarder kronor.

Hushållens nettoinsättningar på bankkonton uppgick till 8 miljarder kronor medan nettoköpen av aktier och fonder landade på 1 respektive 13 miljarder kronor.

Hushållens köp av bostadsrättsandelar räknas som en finansiell tillgång medan reala tillgångar som småhus med äganderätt inte ingår.

”Nettoköpen av bostadsrättsandelar uppgick första kvartalet till 13 miljarder kronor, vilket är den högsta noteringen för ett första kvartal sedan tidsseriens början. Förklaringen är främst den höga nyproduktionen”, skriver SCB.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies