1515

Hushållens bostadsoptimism bortblåst på en månad

SEB:s boprisindikator noterar det största raset på tio år. Tre av tio hushåll räknar nu med fallande bostadspriser. I Stockholm tror en majoritet på prisfall.

Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.
Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.Bild:TT

Andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser rasade till 43 procent i november från 66 procent i oktober.

Samtidigt tror nu tre av tio på fallande priser, en fördubbling jämfört med föregående månad.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Det framgår av SEB:s boprisindikator, som i november därmed noterade det nästa största månadsvisa fallet i mätningens 15-åriga historia - med 39 enheter till 11. Indikatorn pekar ut skillnaden mellan andelen som tror på stigande och andelen som tror på fallande priser.

"Nedgången från 50 i oktober till 11 i november är den största vi sett sedan november 2007. Det har skett en inbromsning på bostadsmarknaden och nu sjunker förväntningarna på den framtida prisutvecklingen rejält. De sjunkande förväntningarna späs på av osäkerheten kring räntan, ränteavdragen, det skärpta amorteringskravet och ett stort mediafokus på frågan", kommenterar SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Boprisindikatorn sjönk i alla regioner, men mest i Stockholm.

I huvudstadsregionen backade indikatorn från 47 till 18, mätt som två månaders medelvärde.

"De kraftigt sjunkande boprisförväntningarna syns i hela landet men skillnaderna mellan regionerna ökar också. Allra störst, 29 enheter, är nedgången i Stockholm där priserna stigit mest och fallhöjden är störst. Det är dessutom så att de här redovisade regionala siffrorna är medelvärdet över de senaste två månaderna. Tittar man isolerat på den senaste månaden är nedgången i Stockholm hela 47 enheter och det är för första gången sedan 2012 en majoritet som tror på sjunkande priser," kommenterar Jens Magnusson.


Innehåll från AxisAnnons

Axis växer och anställer inom mjukvara och AI applikationer

Innovationsbolaget Axis Communications håller en hög tillväxttakt. Efterfrågan av Axis produkter och lösningar på den globala marknaden har inte avmattats i pandemin utan snarare tvärtom. Axis produkter bidrar inte bara till ökad trygghet i samhället utan är också ett verktyg för automation och effektivisering som i sin tur leder till klimatsmarta tekniklösningar.

Axis är en svensk tillverkare av nätverksbaserade lösningar inom områdena fysisk säkerhet och videoövervakning. Företaget är verksamt inom en rad marknadssegment, bland annat transport, infrastruktur, handel, bankväsende, utbildning, stat och kommun samt industri. 

Axis fortsätter att växa och anställer med bland annat fokus på spetstjänster inom mjukvara och AI.

– Kombinationen av en fin företagskultur, väldig innovationshöjd samt ett tydligt fokus på långsiktighet och hållbarhet både för individer och företaget var för mig viktiga aspekter i valet av arbetsgivare, säger Ola, Engineering Manager och fortsätter:

– Den enorma potentialen i att äga hela teknikstacken från hårdvara till mjukvara och användargränssnitt gör att stora idéer kan bli verklighet på Axis!

Han får medhåll av kollegan Jonna, Senior Data Scientist: 

– Med min bakgrund som Doktor i teoretisk kemi och i rollen som Senior Data Scientist tycker jag att det är motiverande att använda min tid och energi till att bidra till en positiv samhällsutveckling. 

Ett tryggare och smartare samhälle 

Sett i ett större perspektiv kan Axis produkter användas i många situationer där överföring av ljud och bild kan bidra till att förbättra verksamheter. Med den senaste tekniken inom AI samt intelligent analys kan Axis smarta kameror exempelvis assistera videoövervakning för säkrare och tryggare miljöer. Ett exempel är hur Axis kompletta lösningar med hårdvara och mjukvara hjälper återvinningsföretag att möta sina miljömål och samtidigt hålla arbetsplatsen trygg. 

– Med hjälp av artificiell intelligens (AI) i våra kameror arbetar vi för att göra våra användares vardag lättare. Våra kameror kan inte bara se utan också till viss del förstå vad det är de ser, säger Jonna.

Under Corona-pandemin användes Axis produkter och mjukvarulösningar bland annat för att effektivisera sjukvården genom att vårdpersonal inte lika ofta behövde vara i fysisk närhet med patienter. Således kunde mycket tid sparas på byte av skyddsutrustning och säkerheten ökade för både vårdgivare och för patienter.

– En häftig aspekt med mitt team och område är att vi löser allt på kameran. Vi använder inte en server- eller molnlösning för beräkningar utan allt görs inuti kameran. Våra applikationer använder objektdetektioner (bilar och människor) till en rad olika användningsområden. Vi assisterar övervakning genom att ge larm vid regelöverträdelse tex någon som klättrar över ett staket eller någon springer runt på en farlig plats såsom en motorväg, fyller Ola i. 

Genom att kombinera smart teknik och innovationsförmåga erbjuder således Axis lösningar baserade på bild, ljud och analys för att förbättra säkerheten och optimera affärsnyttan både för företag och samhälle.

– Det är vårt sätt att bidra till en tryggare morgondag. Därför är Axis det självklara valet för alla som vill göra skillnad i sitt arbete, avslutar Jonna. 

Om Axis Communications

Axis Communications är idag ca 4000 anställda och finns representerade i över 50 länder. 

Är idag branschledande inom nätverksvideo och erbjuder produkter och tjänster för videoövervakning och analys, passerkontroll, intercom och ljudsystem. 

Huvudkontoret finns i Lund sedan starten 1984. 

För mer information om lediga tjänster besök www.axis.com/careers 

Se filmen om AI Deep Learning från Axis  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Axis och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?