Hushållen tror på stigande bostadspriser

Efter tre månaders nedgång stiger nu förväntningarna på bostadspriserna kraftigt bland svenska hushåll. Det visar SEB:s senaste Boprisindikator.

Årstadal i Stockholm.
Årstadal i Stockholm.Bild:TT

Boprisindikatorn ligger på 68 i mars, vilket innebär en klättring med hela nio enheter från februari. Nivån är den näst högsta någonsin, efter 72 i september 2015. Definitionen av indikatorn är skillnaden mellan andelarna som tror på stigande respektive fallande priser.

Av de tillfrågade hushållen tror 76 procent på stigande priser under det kommande året – en ökning med 6 enheter från förra månaden. Samtidigt sjunker andelen som tror på fallande priser med tre enheter till 8 procent. Andelen som tror på stillastående priser sjunker tre enheter till 10 procent.

”Efter några månader av ökad tveksamhet verkar hushållen nu övertygade om kommande prisuppgångar. Troligen påverkar medierapporteringen om fortsatt stigande bostadspriser och en bild av att ränteuppgångarna fortfarande ligger i framtiden”, skriver Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

De olika regionerna i landet skiljer sig dock åt, inom spannet 55 till 74. Störst uppgång noteras i Östra Götaland, medan Stockholm är den enda regionen där indikatorn sjunker. I huvudstaden dalade indikatorn med en enhet till 62.

De svenska hushållen tror samtidigt att reporäntan kommer att ligga på 0,05 procent om ett år, vilket är lägra än förra månadens förväntningar på 0,15 procent.

Andelen hushåll som planerar att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden ligger kvar på 6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?