Hoppa till innehållet

Annons

Hushållen slår om och vill spara mer

Svenskarna verkar mer sparbenägna. Ett trendbrott, enligt Skandias plånboksindex.
Orsaken är sannolikt amorteringskravet.

Bild:Colourbox

Svenskarnas sparvilja har under flera år avtagit. Låga räntor, tidigare skattesänkningar och en ljus konjunktur med fallande arbetslöshet har fått hushållen att lätta på plånboken.

"Nu i maj såg vi ett trendbrott, sparviljan tar ett rejält hopp upp", säger Skandias sparekonom Maria Landeborn.

Till grund för detta påstående har hon Skandias kvartalsvisa plånboksindex som bygger på webbfrågor till 3 000 svenskar som får svara på vad de skulle göra om de fick påökt eller mindre i plånboken. Vad skulle pengarna användas till, mer konsumtion eller mer sparande?

Generellt prioriteras resor och shopping ner, medan ett allmänt sparande och amortering av lån har blivit ett vanligare svar.

"Det skulle kunna ha med amorteringskravet att göra", säger Maria Landeborn.

Jämför sparkonton: Hitta bästa sparräntan här (extern tjänst)

Men även debatten om eventuellt nedtrappade ränteavdrag och ett skuldkvotstak på bolånet kan göra att hushållen känner att de vill ha högre marginaler. Boräntorna faller förmodligen inte mer och boprisuppgången har stagnerat. Den samlade boendekostnaden kommer därmed sannolikt gå upp, resonerar Landeborn.

Annan statistik har visat att svenskarna fortsätter att stoppa in sina sparslantar på bankkonton med ingen eller mycket låg ränta. Över tusen miljarder skvalpar omkring på sådana konton.

"Egentligen rätt konstigt med tanke på den ränta man får", säger Landeborn.

Men alternativen är få och betydligt mer riskfyllda.

Den ökade sparviljan hänger däremot inte ihop med rädsla för allmänt sämre ekonomiska tider. Svenskarna är fortsatt optimistiska om ekonomin, även om den gått ner något från tidigare toppar.

Men visst, ett ökat sparande kan leda till minskad konsumtion.

"Och det är negativt för inflationen och konjunkturen", säger Landeborn.

Innehåll från LexusAnnons

Tekniken bakom nya lyxiga elbilen

Banbrytande styrning, smarta funktioner och en smidig körupplevelse.

Nu är det världspremiär för RZ – Lexus storsatsning inom elbilssegmentet.

– Vi bygger inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Innovativ design och teknik – det är två världar som korsas i nya Lexus RZ. Detta är en av de första elbilarna som Lexus lanserar, men bygger på nästan 20 års erfarenhet av att utveckla fordon med elektrisk drivning. Lexus introducerade sin första elhybrid, Lexus RX, redan 2005.

– Nu bygger vi inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

En mycket spännande nyhet kommer dock först om ett par år. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Frosteffekt i tak

Nya Lexus RZ har även en innovativ panoramatakfunktion, kallad Dimoramatak. Detta glastak har en frosteffekt som gör det möjligt att förvandla hela taket till en frostad yta med ett enkelt knapptryck, vilket ger skydd från solen.

För att skapa bästa möjliga väghållning och prestanda är RZ utrustad med DIRECT4, Lexus intelligenta fyrhjulsdrift. Systemet anpassar kontinuerligt greppet för alla fyra hjulen, och ger en smidig och responsiv körupplevelse.

Skräddarsy belysningen

Inne i kupén kan atmosfären anpassas efter ditt humör med hjälp av Mood Selector som låter dig skräddarsy belysningen med en palett på 64 olika färger. Kupén är också omsorgsfullt designad för att erbjuda största möjliga tystnad. Vindrutan är tillverkad av akustiskt glas, och dörrlister samt motorhuvens dubbla låssystem bidrar ytterligare till att minska påträngande ljud.

Som tekniken för energibesparing används infravärme i RZ för att komplettera klimatanläggningen och värma kupén snabbare och mer effektivt. Denna funktion använder infraröd strålning för att värma fasta objekt direkt framför elementen, vilket ger en känsla av en varm filt runt benen. Infravärmen minskar också belastningen på luftkonditioneringssystemet vilket gör att RZ sparar energi.

Slank design

Lexus RZ 450e är byggd på en dedikerad elbilsplattform och har utformats för att sticka ut bland sina konkurrenter med en slank och sportig design. Bakom ratten kommer du att märka att bilen är designad med föraren i fokus, med responsiv acceleration och inbromsning tack vara fyrhjulsdriften DIRECT4.

Förutom tekniska innovationer har Lexus RZ även utrustats med det omfattande säkerhetssystemet Lexus Safety System + inkl Proaktiv Körassistans. Lexus RZ är en elbil som tack vare sin tekniska mångfald levererar en enastående körupplevelse

– RZ har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra, säger Takashi Watanabe.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera