Hushållen ser nattsvart på bostadsmarknaden

De svenska hushållens syn på bostadspriserna blev ännu mörkare i januari. Stockholmarna var fortsatt de mest pessimistiska om prisutvecklingen, enligt SEB:s senaste boprisindikator.

Bild:TT

Andelen hushåll som tror på fallande bostadspriser är nu klart större än prisoptimisterna, enligt SEB:s boprisindikator.

Av de tillfrågade i SEB:s januariundersökning tror 43 procent på fallande priser under det kommande året, jämfört med 41 procent i december. 30 procent tror på stigande priser under det kommande året, jämfört med 36 procent i december.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till minus 13 i januari jämfört med minus 5 i december. Det kan också jämföras med nivåer omkring 50 så sent som i början på hösten.

Pessimismen är som mest påtaglig i Stockholm, enligt undersökningen. Stockholms boprisindikator, två månaders medelvärde, backade från minus 24 till minus 31 i januari. I Västra Götaland respektive Skåne backade motsvarande indikatorer från 5 till 0 och från 15 till 2.

”Regionalt sticker Stockholm ut även denna månad jämfört med de övriga regionerna. Stockholm ligger lägst på minus 31 och övriga regioner i spannet 2 till minus 12”, skriver SEB.

"De sjunkande förväntningarna har sammanfallit med en nedgång i de faktiska priserna och nu blir det intressant att följa utvecklingen under vintern och våren. Det finns tecken på att marknaden redan är på väg att stabiliseras men det är alldeles för tidigt att blåsa faran över", kommenterar SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes under perioden 2 till 9 januari.


Boprisindikatorn            jan    dec    nov
==============================================================
Boprisindikatorn -13 -5 11
Öka 30 36 43
Minska 43 41 32
==============================================================


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?