1515
Annons

Hushållen håller hårt i plånboken

Coronakrisen gör att hushållen håller allt hårdare i plånboken.

Samtidigt är det något fler som tycker att fortsatta reserestriktioner är acceptabla jämfört med dem som gör tummen ned.

”När framtidsutsikterna är osäkra är det en naturlig reaktion att hålla hårdare i plånboken och dra ner på utgifterna”, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.
”När framtidsutsikterna är osäkra är det en naturlig reaktion att hålla hårdare i plånboken och dra ner på utgifterna”, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.Foto:JESSICA GOW / TT

På uppdrag av SEB ställde Demoskop frågor om bland annat konsumtion i kristider till cirka 1 000 hushåll i månadsskiftet april-maj. En fråga var hur hushållen ställer sig till om dagens restriktioner på grund av viruset förlängs i tre månader.

Här var fyra av tio ganska eller mycket positiva, medan 26 procent var negativa.

”Uppenbarligen tycker många att de restriktioner vi har nu är på en nivå som man kan stå ut med ett tag till”, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Grupper som var minst positiva till förlängda restriktioner kring möjligheter att röra sig fritt var de yngsta och de äldsta.

”De yngre vill antagligen umgås enklare med sina vänner och lider av allt från missade studentavslutningar till inställda fritidsaktiviteter. Den äldsta åldersgruppen har de tuffaste restriktionerna och längtar säkert efter en normalisering.”

Hur påverkar förlängda restriktioner i tre månader samhällsekonomin?

”De direkta effekterna är att många får fortsatt försämrad ekonomi då många anställda permitteras, varslas eller sägs upp och företagare får se sina inkomster sjunka ihop. Dessutom kommer mycket konsumtion utebli bara på grund av exempelvis reseförbud och inställda arrangemang”, säger Jens Magnusson.

Undersökningen visar också att hushållen stramar åt än mer. I början av maj uppgav 40 procent av hushållen att de hade minskat på klädinköpen, jämfört med 24 procent när samma fråga ställdes en månad tidigare.

”Situationen har nog sjunkit in hos ännu fler än tidigare och när framtidsutsikterna är osäkra är det en naturlig reaktion att hålla hårdare i plånboken och dra ner på utgifterna”, säger Jens Magnusson.

” Vi lär vara fortsatt försiktig så länge varslen duggar tätt, arbetslösheten stiger och tillväxten står parkerad på minus. Mycket av den konsumtion som minskat allra mest, som resor, nöjen och upplevelser, har vi knappt ens möjlighet att konsumera så länge smittspridningen är hög och restriktionerna ligger kvar.”

När det gäller sällanköpshandel, som vitvaror och hemelektronik håller vi också lite hårdare om plånboken jämfört med i början av april.

”Annan konsumtion, som framför allt mat, viss näthandel och hemmafixarmarknaden, har snarare ökat än minskat av konsumtionen så även om helheten är en kraftig minskning så är den detaljerade bilden blandad.”

Vad behövs för att konsumtionen ska vända uppåt?

”Så småningom når vi en punkt då de positiva nyheterna dominerar och då lär hushållen också börja konsumera igen. Då kommer det också finnas en hel del uppdämda behov, det är en av anledningarna till att de flesta bedömare tror på en ganska rejäl återhämtning och hög tillväxt under 2021.”

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera