ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Husägare tvärbromsar sina lån

  • Antalet villaägare som ansöker om inteckningar minskar. Foto: Jessica Gow/TT

Nu drar småhusägarna hårt i lånebromsen.
Antalet ansökningar om inteckningar hos Lantmäteriet har minskat med 19 procent under kvartalet och den lägsta nivån sedan 2011 noterades.

 

Av Lantmäteriets färska kvartalsrapport framgår att det gjordes närmare 77.000 ansökningar om inteckningar för belåning av fastigheter under det första kvartalet. Det är 19 procent färre än motsvarande period i fjol.

”Vi får gå tillbaka till 2011 för att se en motsvarande låg nivå på inteckningsansökningar. Minskningen har pågått sedan augusti i fjol”, säger Dennis Lindén, planeringschef på Lantmäteriet.

Delvis hänger minskningen ihop med att det såldes 881 färre småhus under perioden, en minskning med 7 procent jämfört med 2016.

Försäljningen minskade mest i Västmanland, minus 35 procent. I Norrbotten ökade försäljningarna med 6 procent.

”Men att fastighetsaffärerna minskade med 7 procent i landet förklarar bara delvis minskningen av antalet ansökningar om inteckningar. Amorteringskravet har haft en större effekt”, säger Dennis Lindén.

Det syntes tydligt i maj i fjol, då antalet ansökningar om inteckningar ökade dramatiskt inför amorteringskravets startdatum den 1 juni – från normalt 2.500 ansökningar per dag till närmare 3.900 per dag.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, ser dock ingen kraftig kreditinbromsning på marknaden.

”Swedbank kan inte notera motsvarande kreditavmattning. Så en avmattning från lånepuckeln före amorteringskravet är nog en delförklaring”, säger han.

”Dagens höga bostadspriser gör att många köper lite mindre än vad de tänkt sig. Det kan också på marginalen spela in när det gäller lånebehovet”, säger Arturo Arques.

Svenska fastigheter är enligt Lantmäteriet belånade via inteckningar till 4.982 miljarder kronor. Under årets första kvartal ökade beloppet med 1,3 procent jämfört med föregående kvartal.

”Det förklaras av att de som redan är inne på marknaden fortsätter att belåna sig”, säger Dennis Lindén.

Snittränta från 1,28% – jämför bolåneränta här (extern tjänst)

 

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/11994ouBdfXP/​

Tyck till