1515

Hur påverkas aktiemarknaden i krisen? Börsdagen i ny kostym

Hur påverkas aktiemarknaden av coronakris, stimulanser och en osäker framtid? Och hur mår börsbolagen egentligen? 

Det är frågor som ska få svar på Börsdagen, som Di arrangerar på onsdagen.

Bland Börsdagens gäster finns förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley och Ebba Ljungerud.
Bland Börsdagens gäster finns förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley och Ebba Ljungerud.Foto:TT

I fjol hade Di:s konferens Börsdagen premiär. I Vinterträdgården på Grand Hotel i Stockholm samlades viktiga aktörerna på de finansiella marknaderna för att diskutera investeringar, företagsklimat, innovation och politiska förutsättningar.

I år är förutsättningarna helt annorlunda och Börsdagen webbsänds på Di TV från klockan 9.15 till 13.00.

”Jag skulle nog säga att frågeställningarna är om möjligt är ännu viktigare i dag”, säger Anna Ekelund, nyhetschef på Di och programledare på Di TV, som leder programmet tillsammans med Di TV:s Gabriel Mellqvist. 

”Att sälja i maj är en klassisk devis. Men marknaden ångar på som tåget samtidigt som många oroar sig för en andra sättning”, säger Gabriel Mellqvist.

”Tidpunkten är perfekt för att samla så många tungviktare och tillsammans spana mot framtiden.” 

Bland gästerna på plats i studion i Marieberg i Stockholm finns bland andra utrikeshandelsminister Anna Hallberg, som har insikt i hur återstarten av industrin går och hur leveranskedjorna fungerar för börsbolagen och andra delar av näringslivet. Hon ska också få svara på hur hon tror att den svenska utrikeshandeln förändras av coronapandemin på sikt. 

Riksbanken spelar en avgörande roll i Sveriges krishantering, och representeras på Börsdagen av förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley.

Bland börs-vd:arna på plats finns bland annat det snabbväxande miljöteknikbolaget Nedermans vd Sven Kristensson.

”Produktionen rullar på och efterfrågan på våra produkter är i alla fall ‘hyfsad’, det är tydligt att miljöteknikindustrin har klarat sig bättre än många andra branscher som till exempel fordonssektorn”, sa Sven Kristensson till Di i april.  

En helt annan bransch som också gynnats är spel och på plats finns Paradox Interactive med vd Ebba Ljungerud, som får frågor kring hur spelbranschen påverkas nu och framåt. 

Mycket fokus blir på hur näringslivet och börshandeln blir på andra sidan, när pandemin är över. I en sådan paneldiskussion deltar bland annat Fredrik Ekström, vd för Nasdaq i Sverige, samt Biljana Persson som är vd för Kungsleden.

Digitalisering och tillvaron efter coronakrisen är andra viktiga frågor, som bland annat kommer att diskuteras av Microsofts Sverigechef Helene Barnekow, Ericssons it-direktör Mats Hultin, liksom Sara Öhrvall, som är chef för konsumentupplevelser på SEB. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?