Hoppa till innehållet

Annons

Hur påverkas aktiemarknaden i krisen? Börsdagen i ny kostym

Hur påverkas aktiemarknaden av coronakris, stimulanser och en osäker framtid? Och hur mår börsbolagen egentligen? 

Det är frågor som ska få svar på Börsdagen, som Di arrangerar på onsdagen.

Bland Börsdagens gäster finns förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley och Ebba Ljungerud.
Bland Börsdagens gäster finns förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley och Ebba Ljungerud.Foto:TT

I fjol hade Di:s konferens Börsdagen premiär. I Vinterträdgården på Grand Hotel i Stockholm samlades viktiga aktörerna på de finansiella marknaderna för att diskutera investeringar, företagsklimat, innovation och politiska förutsättningar.

I år är förutsättningarna helt annorlunda och Börsdagen webbsänds på Di TV från klockan 9.15 till 13.00.

”Jag skulle nog säga att frågeställningarna är om möjligt är ännu viktigare i dag”, säger Anna Ekelund, nyhetschef på Di och programledare på Di TV, som leder programmet tillsammans med Di TV:s Gabriel Mellqvist. 

”Att sälja i maj är en klassisk devis. Men marknaden ångar på som tåget samtidigt som många oroar sig för en andra sättning”, säger Gabriel Mellqvist.

”Tidpunkten är perfekt för att samla så många tungviktare och tillsammans spana mot framtiden.” 

Bland gästerna på plats i studion i Marieberg i Stockholm finns bland andra utrikeshandelsminister Anna Hallberg, som har insikt i hur återstarten av industrin går och hur leveranskedjorna fungerar för börsbolagen och andra delar av näringslivet. Hon ska också få svara på hur hon tror att den svenska utrikeshandeln förändras av coronapandemin på sikt. 

Riksbanken spelar en avgörande roll i Sveriges krishantering, och representeras på Börsdagen av förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley.

Bland börs-vd:arna på plats finns bland annat det snabbväxande miljöteknikbolaget Nedermans vd Sven Kristensson.

”Produktionen rullar på och efterfrågan på våra produkter är i alla fall ‘hyfsad’, det är tydligt att miljöteknikindustrin har klarat sig bättre än många andra branscher som till exempel fordonssektorn”, sa Sven Kristensson till Di i april.  

En helt annan bransch som också gynnats är spel och på plats finns Paradox Interactive med vd Ebba Ljungerud, som får frågor kring hur spelbranschen påverkas nu och framåt. 

Mycket fokus blir på hur näringslivet och börshandeln blir på andra sidan, när pandemin är över. I en sådan paneldiskussion deltar bland annat Fredrik Ekström, vd för Nasdaq i Sverige, samt Biljana Persson som är vd för Kungsleden.

Digitalisering och tillvaron efter coronakrisen är andra viktiga frågor, som bland annat kommer att diskuteras av Microsofts Sverigechef Helene Barnekow, Ericssons it-direktör Mats Hultin, liksom Sara Öhrvall, som är chef för konsumentupplevelser på SEB. 

Innehåll från Origo GroupAnnons

Origo Group gör det enklare att bli en attraktiv arbetsgivare

Att behålla sina anställda är en stor utmaning för företag och organisationer, speciellt i en föränderlig arbetsmarknad. Det som känns engagerande och får en anställd att må bra, kan förändras i morgon. Genom en kombination av strategiska undersökningar och snabba pulsmätningar hjälper Origo Group företag och organisationer att få ovärderliga insikter om sina anställda men även arbetsmarknaden i stort.

För alla organisationer och företag är det viktigt att förstå hur medarbetare mår och vad som påverkar om de stannar kvar. Det krävs regelbundna mätningar för att fånga upp engagemang, ledarskap och attraktivitet hos medarbetare. 

–Vi jobbar dels med en årlig medarbetarundersökning där resultatet kan analyseras och användas till djupare, strategiska insikter. Men även genom pulsmätningar där cheferna snabbt kan få information om hur medarbetare mår och vad de tycker i olika situationer. En kombination av dessa mätningar är allra bäst, eftersom de används till olika syften, säger Anneli Malaguti som är affärsutvecklare på Origo Group. 

Bredare insikt 

Men det behöver inte stanna där - Origo Group kan även genomföra mätningar utanför organisationen, som kan ge viktiga insikter om vilka förändringar som kan genomföras för att förbättra arbetsmiljön samt att attrahera nya medarbetare. 

Anneli har över tio års erfarenhet inom medarbetar- och kundengagemang och berättar att de även genomför panelmätningar för att se hur mycket omvärlden påverkar medarbetarna. 

– I panelen tar vi upp bredare utvecklingsfrågor. Till exempel hur villig man är att förändra sin arbetssituation, flexibilitet i arbetet, hur viktig lönen är för att byta arbetsgivare och nu senast om det nya omställningsstudiestödet. Det är en utmaning för företag och organisationer att hitta resurser med rätt kompetens och veta vad de lockas av. Därför är dessa insikter användbara för alla våra kunder, eftersom det säger något om den generella bilden som samhället har. 

Origo Group är ett brett undersökningsföretag med erfarenhet av alla slags mätningar i olika branscher. Oavsett vilken typ av företag eller organisation, så hittar Origo Group alla medarbetare, även de som inte använder jobbmail. 

– Vi hittar sätt att nå alla! Just nu använder vi till exempel QR-koder på en akutmottagning för att mäta hur de anställda upplever sina arbetspass. 

Strategiska och operativa insatser

Resultatet från en strategisk undersökning kan ge mycket bra insikter för att förbättra medarbetarerbjudandet i stort och attrahera talanger. En av Origo Groups kunder jobbar aktivt med att nischa företagets aktiviteter och förmåner till sina medarbetare, genom att dela in dem i olika segment baserat på intresseområden och livssituation. 

– AW funkar inte för alla, vissa vill hellre ha friskvårdstimme. Vissa intresserar sig för e-sport andra för djur, natur eller kultur. Genom att tänka i olika intresseområden ser företaget till att skapa attraktiva aktiviteter som förenar medarbetare med samma intressen och får arbetet och livet kommer närmare varandra, så att fler ska trivas. 

Pulsmätningarna hjälper till att få löpande insikter om hur medarbetarna upplever den dagliga arbetsmiljön, att den funkar bra, är något som är viktigt att hålla koll på för att inte riskera att tappa de bästa medarbetarna. 

Om Origo Group

Origo Group är ett av landets ledande insikts- och undersökningsföretag. Vi finns i Stockholm, Linköping och Göteborg. Vi hjälper beslutsfattare i näringsliv och samhälle att tryggt ta steget in i framtiden genom att ta fram väl underbyggda insikter om till exempel vad kunder tycker, hur ett varumärke uppfattas eller hur nöjda medarbetarna är.

Läs mer om medarbetarundersökning och pulsmätning  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Origo Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera