1515

Hur påverkas aktiemarknaden i krisen? Börsdagen i ny kostym

Hur påverkas aktiemarknaden av coronakris, stimulanser och en osäker framtid? Och hur mår börsbolagen egentligen? 

Det är frågor som ska få svar på Börsdagen, som Di arrangerar på onsdagen.

Bland Börsdagens gäster finns förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley och Ebba Ljungerud.
Bland Börsdagens gäster finns förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley och Ebba Ljungerud.Foto:TT

I fjol hade Di:s konferens Börsdagen premiär. I Vinterträdgården på Grand Hotel i Stockholm samlades viktiga aktörerna på de finansiella marknaderna för att diskutera investeringar, företagsklimat, innovation och politiska förutsättningar.

I år är förutsättningarna helt annorlunda och Börsdagen webbsänds på Di TV från klockan 9.15 till 13.00.

”Jag skulle nog säga att frågeställningarna är om möjligt är ännu viktigare i dag”, säger Anna Ekelund, nyhetschef på Di och programledare på Di TV, som leder programmet tillsammans med Di TV:s Gabriel Mellqvist. 

”Att sälja i maj är en klassisk devis. Men marknaden ångar på som tåget samtidigt som många oroar sig för en andra sättning”, säger Gabriel Mellqvist.

”Tidpunkten är perfekt för att samla så många tungviktare och tillsammans spana mot framtiden.” 

Bland gästerna på plats i studion i Marieberg i Stockholm finns bland andra utrikeshandelsminister Anna Hallberg, som har insikt i hur återstarten av industrin går och hur leveranskedjorna fungerar för börsbolagen och andra delar av näringslivet. Hon ska också få svara på hur hon tror att den svenska utrikeshandeln förändras av coronapandemin på sikt. 

Riksbanken spelar en avgörande roll i Sveriges krishantering, och representeras på Börsdagen av förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley.

Bland börs-vd:arna på plats finns bland annat det snabbväxande miljöteknikbolaget Nedermans vd Sven Kristensson.

”Produktionen rullar på och efterfrågan på våra produkter är i alla fall ‘hyfsad’, det är tydligt att miljöteknikindustrin har klarat sig bättre än många andra branscher som till exempel fordonssektorn”, sa Sven Kristensson till Di i april.  

En helt annan bransch som också gynnats är spel och på plats finns Paradox Interactive med vd Ebba Ljungerud, som får frågor kring hur spelbranschen påverkas nu och framåt. 

Mycket fokus blir på hur näringslivet och börshandeln blir på andra sidan, när pandemin är över. I en sådan paneldiskussion deltar bland annat Fredrik Ekström, vd för Nasdaq i Sverige, samt Biljana Persson som är vd för Kungsleden.

Digitalisering och tillvaron efter coronakrisen är andra viktiga frågor, som bland annat kommer att diskuteras av Microsofts Sverigechef Helene Barnekow, Ericssons it-direktör Mats Hultin, liksom Sara Öhrvall, som är chef för konsumentupplevelser på SEB. 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?