Hundratusentals salvadoraner utvisas ur USA

USA:s regering återkallar de tillfälliga uppehållstillstånden för cirka 200.000 salvadoraner som bott i USA efter två jordbävningar i El Salvador 2001.

Ministern för inrikes säkerhet Kirstjen Nielsen. Arkivbild.
Ministern för inrikes säkerhet Kirstjen Nielsen. Arkivbild.Bild:TT/AP

Tidigare amerikanska regeringar har förlängt den "tillfälliga skyddsstatus" (TPS) för den salvadoranska gruppen som till stor del bor nära huvudstaden Washington.

I fjol drog president Donald Trumps administration in TPS för 59.000 haitier och 5.300 nicaraguaner. Han har meddelat att det vankas hårdare tag mot legal och illegal immigration.

Måndagens beslut innebär att tiotusentals familjer med djupa rötter i USA rycks upp, inklusive tiotusentals barn som fötts i landet och därmed är amerikanska medborgare.

Salvadoranerna får 18 månader på sig att lämna landet annars väntar deportation, meddelar Kirstjen Nielsen, minister för inrikes säkerhet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?