Annons

Hundratusentals i ny protest i Hongkong

Hundratusentals människor demonstrerar i Hongkong i protest mot Pekings inflytande på regionen.

Lugnet som rått den senaste tiden riskerar att bytas mot våld då varken aktivisterna eller Hongkongs ledning vill ge efter.

Foto:Kin Cheung

Organisationen Civil Human Rights Front, som anordnade en demonstration med över en miljon deltagare i juni, kallade till nya protester under parollen ”en sista chans”.

Udden i budskapet är riktat mot Hongkongs högsta politiker, Carrie Lam, som hittills vägrat gå med på demonstranternas krav.

Mängder av människor fyllde Hongkongs gator på söndagen. När mörkret föll tände de sina mobiltelefoners lampor. Ljuset bildade en glittrande matta som sträckte sig långt.

”Jag vet inte hur länge den här kampen kommer att pågå. Än så länge kan jag inte se slutet på den men vi kommer inte att ge oss”, säger Kelvin, en av demonstranterna.

”Det spelar ingen roll hur vi uttrycker våra åsikter, om det är genom fredliga marscher eller genom val, så lyssnar inte styret. Det följer bara order från det kinesiska Kommunistpartiet”, säger Wong, 50 år, som också deltar i protesterna.

Dagens demonstrationer hålls dagen innan proteströrelsen ”firar” sex månader. Under den tiden har den växt från att enbart motsätta sig ett kritiserat lagförslag till att bli en stark röst mot Fastlandskinas inflytande i Hongkong. I slutet av november fick rörelsen även formellt politiskt inflytande då kandidater som står nära den vann en majoritet av platserna i lokalvalet.

Sedan dess har ett relativt lugn präglat staden där sammandrabbningar mellan polis och demonstranter blivit vardag. Carrie Lams ovilja till eftergifter, och polisens beslutsamhet att slå ned på allt våld från demonstranter, har dock väckt farhågor för att våldet på gatorna snart kan vara tillbaka.

Polisen grep på söndagen elva personer för innehav av bland annat knivar, smällare och en halvautomatisk pistol.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?