Annons

Hundratusentals evakueras i norra Kalifornien

Nästan 200 000 människor i norra Kalifornien beordrades att lämna sina hem sedan en nödkanal från USA:s högsta damm eroderat.

Vatten flödar ur Orville-dammens skadade sidokanal.
Vatten flödar ur Orville-dammens skadade sidokanal.Bild:William Croyle/TT

Myndigheterna har befarat att kanalen kan kollapsa och släppa ut katastrofala vattenmassor.

Den senaste tidens kraftiga regnoväder i Kalifornien fick vattennivån i Oroville-dammen nära Sacramento att nå bristningsgränsen under förra veckan. Trycket från vattenmassorna ledde till att en av dammens sidokanaler eroderade — och droppen som fick bägaren att rinna över var när den hittills oanvända nödkanalen också skadades.

Under natten till måndagen beslutade myndigheterna att ta det säkra före det osäkra och evakuera 188.000 invånare från området, skriver nyhetsbyrån AFP. I ett värsta tänkbara scenario skulle en tio meter hög våg svepa längs med floden nedströms, säger en representant för myndigheterna till CNN.

Bilköerna ringlade sig långa på motorvägen i riktning bort från de evakuerade områdena under natten.

Men den befarade kollapsen av kanalen uteblev, och kommer förmodligen inte att inträffa.

Nu har myndigheterna lyckats sänka vattennivån i dammen genom att släppa ut nästan 3 000 kubikmeter vatten i sekunden — tillräckligt mycket för att undvika att vatten måste ledas i sidokanalerna. Evakueringsordern kvarstår dock.

"Vi har ännu inte kommit så långt att vi kan fatta beslut om huruvida det är säkert eller inte att återvända", sade sheriff Kory Jonea på en presskonferens under natten till måndag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?