ANNONS:
Till Di.se
Paradisläckan

Hundratals svenska bolag utreds efter Paradisläckan

Skatteverket har identifierat 216 svenska bolag och personer i Paradisläckan. Och listan växer. Utredningen ger nya ledtrådar om avancerad skatteplanering, skriver DN.

När Paradisläckan briserade i höstas avslöjades hur tiotusentals företag och personer undkommit skatt i sina hemländer genom avancerad skatteplanering. Bakom läckan står det internationella journalistnätverket ICIJ, som även publicerade Panamadokumenten 2016 med liknande avslöjanden om skattefusk.

Nära 1.200 svenskars namn fanns med i Paradisläckans 13,4 miljoner läckta dokument – nu återstår för Skatteverket att avgöra vilka av dessa som har begått brottsliga handlingar. 216 bolag har hittills identifierats, men än pågår insamling av information, skriver DN.

”Det vi har sett i Paradisläckan, och som skiljer den från andra läckor, är att det inte är så mycket information om att här finns ett konto med pengar, eller här finns en fond som ger avkastning. Utan vad vi ser här är tips på bolagsstrukturer. Och en bolagsstruktur är i sig aldrig olaglig”, säger Charlotta Wesslau, sektionschef på Skatteverket till tidningen.

Uppgifterna ger ny insikt i hur den avancerade skatteplaneringen går till, genom att studera penningflödet inom bolagsstrukturen för att se var och hur beskattning skett, eller undvikits. Skatteplanering är i sig inte olagligt, varför Skatteverket måste utreda varje enskilt fall.

”Vi försöker kartlägga vad som har hänt och baserat på det fattar vi antingen ett beslut – eller så landar vi i att det inte har skett något skatteundandragande som strider mot vare sig skatterätten eller annan ekonomisk brottslighet”, säger Charlotta Wesslau.

Genom arbetet hoppas Skatteverket få större insikt i hur skatteplanering är utformad och hur de revisorer som advokatbyråer som agerar rådgivare vid tvivelaktiga upplägg arbetar.

”Det är det som är det nya med den här läckan – att här kan vi se om kan förebygga uppkomst av den här typen av rådgivning”, säger Charlotta Wesslau till DN.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies