Annons

Hundratals miljoner att skörda för bönderna

Sveriges lantbrukare kan ansöka om nära 1,1 miljarder kronor som avsatts i krisstöd med anledning av torkan i fjol.

Men nu är det bråttom, för ansökningstiden går ut på måndag – och bara fyra av tio av dem som har rätt till stöd har ansökt.

”Vi tycker att det är lite lågt, onekligen. Vi är väldigt måna om att de som har rätt att söka verkligen söker och uppmanar dem till det”, säger Niclas Purfürst, sektionschef på Jordbruksverket, till TT.

Sedan tidigare var det bestämt att 730 miljoner kronor ska fördelas bland svenska lantbrukare i ett kombinerat areal- och djurstöd för att kompensera för effekterna av torkan. I vårändringsbudgeten lade regeringen sedan till ytterligare 350 miljoner, så nu ligger nästan 1,1 miljarder kronor i potten. Dessutom ska 30 miljoner kronor delas ut för utvecklingsprojekt för trädgårdsnäringen.

Möjligheten att ansöka om krisstödet öppnade den 15 april – efter fjolårets många rapporter om foderbrist, nödslakt, skrumpnade skördar och mycket branta fall för lantbrukets nettoinkomster.

Men fram till och med den 13 maj har bara cirka 18.000 personer ansökt – att jämföra med de cirka 45.000 lantbrukare som Jordbruksverket beräknar har rätt till stödet.

”Vi har ingen bra förklaring egentligen till att så få har sökt, men vi går ut och informerar om möjligheten”, säger Niclas Purfürst.

Han säger att Jordbruksverket har stött på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och de stora konsultbolag som hjälper lantbrukare ansöka om att målsnöret närmar sig.

Enligt Purfürst är det inte aktuellt att förlänga ansökningstiden. Men för dem som verkligen har ansökt kan det bli mera klirr i kassan om de övriga fortsätter att ligga på sofflocket, säger Purfürst.

”För dem som sökt kan ersättningsnivån bli högre, eftersom totalsumman man ska dela på är densamma.”

Purfürst påpekar att en del av de företag som har rätt att söka är mindre, hobbybetonade lantbruk som sannolikt inte står och faller med krisstödet. Men även med det i beaktande är det få som ansökt.

En annan förklaring kan vara att lantbrukarna tror att det är en krånglig ansökningsprocess – men det är det inte, säger Purfürst.

”I det här fallet är det väldigt enkelt.”

För dem med arealbaserad produktion av grödor, nötköttsproduktion, får- och getproduktion kräver ansökan bara några klick i e-tjänsten, enligt Jordbruksverket. Därefter hämtar verket uppgifter från de så kallade SAM-ansökningarna 2018 samt från får- och geträkningen i december 2018. De som ska söka krisstöd för gris eller fjäderfä behöver i sin tur ange det genomsnittliga antalet djur de haft i fjol i ansökan.

Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF, tror att den rimliga förklaringen till de relativt få ansökningarna är att det är bråda dagar just nu med vårbruket.

”Men det är oroväckande lågt antal sökande så här sent, säger Lundkvist.

”Vi får hoppas att de tar tag i det här nu på slutet, för de här pengarna behövs verkligen i lantbrukets ekonomi”, fortsätter han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?