1515

Hundratals i protest i Irak – kräver regerings avgång

Hundratals fortsätter att protestera mot regeringen i Irak under söndagen.

Minst 67 personer har dödats och flera hundra skadats i en ny protestvåg som skakar landet.

Antiterrorstyrkan har kallats in i städerna Bagdad och al-Nasiriyya.

”Vi är här för att störta hela regeringen”, säger en demonstrant med en irakisk flagga virad runt huvudet.

Han är en av hundratals demonstranter som fortsätter protestera mot regeringen i Irak, trots att 67 personer har dött i våldsamheter bara de senaste dagarna.

På Tahrirtorget i centrala Bagdad har många människor samlats, varav några klättrade upp på byggnader och vajade med irakiska flaggor och andra tände eld på bildäck. Även studenter har anslutit sig till proteströrelsen.

Säkerhetsstyrkor var positionerade i utkanten av torget under söndagen.

Under lördagen kallades antiterrorstyrkan CTS in i städerna Bagdad och al-Nasiriyya.

I lördags tog CTS kontroll över området kring Tahrirtorget. Säkerhetsstyrkor, som bland annat använde tårgas, hade tidigare misslyckats med att rensa torget från demonstranter.

Även i al-Nasiriyya i södra Irak skingrades demonstrationer av CTS, som både slog och grep många personer, uppger bland andra polisen.

CTS sägs ha kallats in för att skydda infrastruktur och styrkorna sågs under söndagen inte till vid torget, men i närliggande kvarter.

Irakiska politiker kopplade till den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr inledde på lördagen en sittstrejk i parlamentet.

”Vi är nu på väg till parlamentet för att sittstrejka, tills alla reformer som det irakiska folket kräver har antagits”, sade parlamentsledamoten Badr al-Zayadi på lördagskvällen.

al-Sadr, som leder det största blocket i det irakiska parlamentet, har krävt regeringens avgång och tidigare uppmanat till protester. Hans sympatisörer har tidigare stormat de välbevakade regeringskvarteren. Shialedaren har dessutom efterlyst nyval under FN:s tillsyn.

Protesterna i Irak bröt ut tidigare i oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig social standard.

I den första protestvågen i början av oktober dödades sammanlagt 157 människor i Irak och polis och säkerhetsstyrkor har fått skarp kritik för att ha använt övervåld mot proteströrelsen.


Innehåll från AllianzGIAnnons

De investerar för en renare luft

Luftföroreningar är en osynlig men likväl dödlig fara som kan drabba oss såväl ute på promenaden som i våra hem. För att motverka detta investerar Allianz Global Investors i innovativa företag som ligger i framkant sett till hållbara lösningar för en renare luft. 

Antropogena luftföroreningar, det vill säga utsläpp orsakade av människan, utgör ett av de allvarligaste hoten mot vår hälsa. De påverkar våra livsstilsvanor och leder till stora sociala och ekonomiska problem.

– Försämrad luftkvalitet såväl ute som inne kostar otaliga liv och förkortar kraftigt vår förväntade livslängd. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) andas 91 procent av världens befolkning luft som inte är säker, så kan vi inte ha det, säger Holger Wehner, Head of Product Specialists – Equities på Allianz Global Investors (AllianzGI) och tillägger:

– Dessutom kostar luftföroreningarna miljardbelopp för den globala ekonomin på grund av bland annat sjukfrånvaro från arbetet och lägre produktivitet.

Investera grönt 

Som ett led i att påskynda arbetet med att motverka luftföroreningarna tar Allianz Global Investors sikte på innovativa företag som producerar hållbara lösningar. Till dessa hör företag som producerar el från förnybara energikällor och industriella filter av högsta möjliga standard. Ett sätt att tackla de mest akuta utmaningarna vad gäller luftföroreningar är investeringar i innovativa företag som producerar ren energi från hållbara resurser eller högeffektiva reningsfilter.

– Med tanke på att världens städer redan orsakar 70 procent av de globala koldioxidutsläppen och förbrukar två tredjedelar av världens energi, blir det alltmer uppenbart hur viktigt det är att skyndsamt investera i ett grönare och mer hållbart stadsliv med hållbara byggnader och transporter, säger Holger Wehner.

Dålig luft ökar risken för sjukdomar

Långsiktig exponering mot luftföroreningar medför allvarliga risker för våra neurologiska funktioner liksom för vår fortplantning och våra andningssystem. Dessutom ökar det risken för hjärt- och kärlsjukdomar för människor runtom i världen. 

– Genom att minska luftföroreningarna i linje med WHO:s riktlinjer skulle vi i stället kunna öka den förväntade globala livslängden med 2,2 år. Vi investerar i viktiga möjliggörare som tillverkar utsläppskontrollerande katalysatorer för kraftgenerering – såväl som damm-, rök- och dimuppsamlare och luftfiltreringssystem som används i industriella gasturbiner, säger han.

Omdirigerat kapital 

Allianz Global Investors fortsätter också att titta på företag som producerar bilkatalysatorer som används för att rena avgaserna från förbränningsmotorer och material för långvariga litiumjonbatterier. Detta för att bana väg för en grönare mobilitet.

– Investeringar i sådana företag kan hjälpa till att omdirigera kapital till mer hållbara lösningar som bidrar till förbättrad utomhus- och inomhusluftkvalitet. Även att det mildrar effekterna av den ”osynliga mördaren” luftföroreningen på människors hälsa och på den globala ekonomiska produktionen, säger Holger Wehner.

Läs hela artikeln här (på engelska) 

Om Allianz Global Investors (AllianzGI)

Allianz Global Investors (AllianzGI) sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (den 30 september 2020). AllianzGI har en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen.

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?