Annons

Hundratals flygningar ställs in när strejk hotar på Heathrow

Sent på lördagen hålls samtal för att förhindra att en längre strejk på flygplatsen Heathrow i London ska utbryta, rapporterar The Guardian. På måndag och tisdag har 177 flygningar ställts in när medlemmar i fackförbundet Unite planerar ett 48 timmars långt arbetsstopp.

Foto:Jason Alden/Bloomberg

Bland den strejkande personalen återfinns säkerhetsvakter, brandmän, ingenjörer och servicepersonal.   

Förhandlingarna mellan fackförbundet och flygplatsen inleddes på fredagen med hjälp av en förlikningstjänst och återupptogs på lördagen. Unites medlemmar har under förhandlingarna tackat nej till ett löneerbjudande från Heathrow som flygplatsen uppgav vara värt 7,3 procent över 2,5 år. 

Fackförbundet uppgav i sin tur att erbjudandet endast gav 3,75 pund mer i lön per dag och varnade för att flygplatsen kan komma att få betala 4,6 miljoner pund som kompensation till flygbolag om strejken fortsätter. 

Unite har uppmanat Heathrow att ”ge en hårt arbetande personal en löneförhöjning” för att förhindra att 88.000 passagerare drabbas av strejken.  

En talesperson för Heathrow uppgav till The Guardian att de har upprättat beredskapsplaner som ska hålla flygplatsen öppen även under de två dagar som personalen planerar att strejka.

”Som en del av våra planer arbetar vi med flygbolag för att proaktivt stärka flygningar och omboka passagerare till alternativa tjänster på förhand”, säger talespersonen och uppger att information om läget löpande kommer att uppdateras på flygplatsens hemsida och kanaler i sociala medier.

Samtidigt har Heathrow tidigare flaggat för att passagerarna som reser från flygplatsen i början av nästa vecka kan komma att drabbas av strejken.  

”Vi förväntar oss att kötiderna i säkerhetskontrollen kommer att vara något längre än normalt”, säger en talesperson för flygplatsen till The Guardian. 

Om parterna inte kommer överens i förhandlingarna, är fler strejker inplanerade den 23 och 24 augusti. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera