ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Asienbörserna dyker: ”Våg av riskaversion”

  • Foto: Kyle Lam/Bloomberg

HONGKONG Börserna i Asien dyker på tisdagen efter att kinesiska myndigheter kallat demonstranterna i Hongkong för ”terrorister”. Hundratals flyg ställdes in från staden på tisdagen.

Börserna runt om i Asien föll i den in ledande handeln på tisdagen efter att kinesiska myndigheter kvällen innan sagt att protesterna i Hongkong är ”första tecknen på terrorism”, samt ökad oro för att handelskriget är på väg att pressa ner världens ekonomier i recession.

Hongkongbörsen sjönk 1,6 procent, medan börsen i Tokyo var ner 1,5 procent strax innan lunch. Kompositindex i Shanghai och Shenzhen backade lite över 0,5 procent vardera.

Stephen Innes, handlarchef vid kapitalförvaltningsfirman SPI Asset Management i Bangkok, skriver i en marknadskommentar på tisdagsmorgonen att ökad turbulens är att vänta i Hongkong, vilket kommer skapa ytterligare oro på marknaderna.

”Att använda T-ordet [terrorism] är synnerligen oroväckande då det kan komma att leda till mer aggressiv respons från Fastlandskina, något som kommer sätta igång en våg av riskaversion på globala marknader”, säger han.

Hundratals flygavgångar ställdes in på tisdagsmorgonen efter att flygplatsen ockuperats av demokratidemonstranter, en aktion som inleddes på måndagens eftermiddag och pågick över natten. När Di besökte flygplatsen på måndagskvällen var kommentarerna blandade mellan att stödja demonstranterna till ursinne bland vissa som att inte kunna ta sig till sina destinationer.

Hongkongs flygplats – som är en av de mest trafikerade i världen – var öppen på tisdagen men mer än 300 avgångar var inställda, enligt flygplatsoperatören. Köerna ringlade sig långa av resenärer som fortfarande satt fast sedan gårdagen. 

Enligt uppgifter som florerade på sociala medier kommer fler demonstranter att välla in under eftermiddagen och kvällen. Protesten på flygplatsen, där de flesta demonstranter sitter fredligt på golvet i ankomsthallen, har pågått sedan i fredags. Under måndagen utrymdes flygplatspersonal efter att demonstranterna vällt in i ankomsthallen.

Kinesiska Luftfartsverket sa på tisdagen att de ska försöka hjälpa resenärer genom att flyga in och ut dem via närliggande flygplatser i Fastlandskina, samt öka kapaciteten av avgångar när trafiken är återställd, enligt South China Morning Post. Kinas största flygbolag, Air China, sa att de ska öka turtätheten mellan Peking och Shenzhen, som ligger på gränsen till Hongkong.  Shenzhen International Airports aktie rusar på de ökade passagerarvolymerna i kölvattnet av protesterna i Hongkong. 

”Demonstrationerna i Hongkong är negativt för aktiemarknaderna, vilka redan är pressade på grund av oro att handelskriget är på väg att trigga en recession”, sa Kiyoshi Ishigane, fondförvaltare vid Mitsubishi UFJKokusai Asset Management, till Reuters på tisdagen.

På nätet florerar uppmaningar om ytterligare protester på flygplatsen i eftermiddag, noterar luftfartsmyndigheten.

”Luftfartsmyndigheten kommer att arbeta nära med partners för att gradvis återuppta normal flygplatsverksamheten så snart som möjligt”, skriver myndigheten i ett uttalande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer