Hundratals demonstrerade mot varsel i vården

”Ansvar, ansvar, ansvar!”

Orden från folkmassan riktades till finansregionrådet Iréne Svenonius (M).

Det är så tydligt att det över allt inom vården går åt fel håll, säger Camilla Malm på urologen på Södersjukhuset.

Sjukvårdspersonal demonstrerar för att visa missnöje över den senaste tidens varsel inom sjukvården.
Sjukvårdspersonal demonstrerar för att visa missnöje över den senaste tidens varsel inom sjukvården.Foto:Claudio Bresciani/TT

De trotsade regnet, tog med sig paraplyer och plakat och demonstrerade framför Landstingshuset i Stockholm mot nedskärningar inom vården.

Under parollen ”Sjukvårdsuppropet” gick 2 500–3 000 personer, enligt polisens uppskattning, i marschen från Mynttorget vid riksdagen till Landstingsparken, där tal hölls. De flesta som deltog är anställda inom olika vårdinrättningar, såväl på vårdcentraler som akutsjukhus.

En av talarna frågade åhörarna: ”Finns det någon som upplever att vi har för lite att göra?”

”Nej!”, svarade folkmassan i kör.

Protesterna hålls efter att en rad sjukhus i Stockholms län varslat personal. Danderyds sjukhus och Södersjukhuset har meddelat att 200 tjänster måste bort, och för ett par veckor sedan kom beskedet att Karolinska universitetssjukhuset varslar 600 läkare och undersköterskor. I fredags rapporterade Dagens Nyheter om ytterligare sparkrav på 1,1 miljarder som kan drabba vården under nästa år.

Enligt politikerna står vården inför en omställning som pågått sedan 2011 som handlar om att flytta tyngdpunkten i vården från akutsjukhus till närsjukhus och vårdcentraler. Många sjukhus i regionen dras med miljonunderskott och det finns enligt politikerna behov av effektiviseringar.

Jag tycker det är omoraliskt att man använder ordet effektiviseringar när man menar besparingar. Som om vi inte skulle jobba effektivt, säger Camilla Malm på urologen på Södersjukhuset.

Tillsammans med kollegan Alexandra Grahn, verksam vid urologen på Karolinska sjukhuset i Huddinge, fick de varsin pepparkaka i regnet när talarna avlöste varandra.

De anser båda att politikerna inte lyssnar på professionen och att protester kanske är enda sättet för att få personer som exempelvis finansregionrådet Iréne Svenonius uppmärksamhet. För dem är det uppenbart att nedskärningarna hotar patientsäkerheten.

Man får springa snabbare och snabbare, vi har flera utbrända kollegor på kliniken och ingen förståelse för hur man ska motarbeta det inom organisationen. Så jag är rädd att de få kollegor vi har inte kommer att hålla om man inte satsar långsiktigt på bemanning, säger Camilla Malm.

Enligt Alexandra Grahn är sjukvården utformad för att prioritera nybesök, vilket ytterst leder till att svårt sjuka som behöver följas upp slängs ut och trängs undan. Nya kollegor måste göra svåra etiska överläggningar av hur patienter ska prioriteras.

Jag tycker det är oerhört provocerande att se det här. Vi som jobbar på golvet märker av det varje dag.

Några av plakaten löd ”Patientsäkerheten är visst hotad”, ”Vård utifrån behov – inte plånbok” och ”Lyssna eller avgå”. En av talarna berättade med kraft i rösten att det inte går att gömma sig bakom sjukhuscheferna längre. ”Det här är ett politiskt problem, det är dig Iréne som Stockholm har gett ansvar för sjukvården.”

”Ansvar, ansvar, ansvar!” skanderade folkmassan.

En som är relativt ny inom sjukvården och som hade tagit sig till Landstingsparken var Embla Steiner, undersköterska som ännu inte inlett sin AT-tjänstgöring. Tillsammans med sin mamma, allmänläkare på en vårdcentral i Flemingsberg, höll de i varsitt plakat.

Hon är för en vård närmare patienterna men säger att satsningar måste göras på primärvården innan neddragningar görs på akutsjukhusen. Att hela tiden behöva prioritera sjuka är pressande och blir svårare med färre kollegor.

Den värsta känslan är om det går ut över en patient och att de potentiellt kan bli skadade av otillräcklig vård och inte få hjälp i tid, säger Embla Steiner.

TT söker Iréne Svenonius.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?