Hoppa till innehållet

Annons

Hunddagis, frukost och gym – krävande hyresgäster efter pandemin

Löpgrupper, frukost och hunddagis. Hyresgästerna ställer nya krav på fastighetsägarna efter pandemin och trycket på rådgivning om hur kontoren ska utformas för att locka fler att komma dit är högt.

”Det har gått från praktikaliteter till mjuka värden”, säger Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef Fabege.

Nya krav. Hyresgäster efterlyser bland annat gym och hunddagis för att locka fler till kontoren.
Nya krav. Hyresgäster efterlyser bland annat gym och hunddagis för att locka fler till kontoren.

Företagsledningar vill locka medarbetare till kontoren, men viljan tycks inte alltid vara besvarad. Det har förändrat fastighetsägarnas roll. Från att primärt tillhandahålla tak över huvudet och teknisk infrastruktur ska de nu agera både rådgivare och engagemangsskapare.

”Vi har haft mycket dialoger under hela pandemin, och det har gått från praktikaliteter om öppettider och kostnader till mer mjuka frågor om hur man ska få folk att må bra och känna pepp att komma tillbaka till jobbet. Vi får fler frågor med humanistiska, kulturella och beteendevetenskapliga inslag”, säger Johan Zachrisson. 

En del arbetsgivare är oroliga för att distansarbetet minskar både samarbetsförmåga och lojaliteten till företaget, enligt Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör Castellum CAST -1,90% Dagens utveckling .

”Det är högtryck på vår arbetsplatsstrateg och de inredare vi jobbar med. De får ta in hjälp för att hantera alla förfrågningar. Många behöver hjälp med sin strategi och med ledarskapsfrågor”, säger hon.

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör Castellum.
Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör Castellum.Foto:Christoffer Edling

Castellum har bland annat satt in frukostdagar, fler parkeringsplatser för både cyklar och bilar och ökade träningsmöjligheter. De erbjuder löpgrupper, utegympa och fler gym, ibland genom hyresrabatter. 

”När vi får lediga lokaler i bottenvåningen prioriterar vi vad vi vill ha in. Där har vi prioriterat gym eftersom det är störst efterfrågan på det”, säger Anna-Karin Nyman.

Fabege FABG -1,50% Dagens utveckling agerar likadant, men bland deras hyresgäster har också efterfrågan på något helt annat varit framträdande.

”Flera hyresgäster lyfte att deras medarbetare har skaffat hund under pandemin och nu framför det som skälet till att de inte kommer till arbetsplatsen”, säger Johan Zachrisson.

Fabege har därför lovat flera hyresgäster att ordna hunddagis. Det är krångligt rent juridiskt, med höga krav från Länsstyrelsen och krav på bygglov för förändrad användning. Ibland är det oklart om fastighetsägare har rätt att upplåta sina lokaler till den typen av verksamhet, uppger Johan Zachrisson.

”Om man ska göra rätt, och det gillar vi, då blir det en ganska trögtuggad process. Men det kommer bli verklighet på flera platser.”

Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef Fabege, berättar att fastighetsbolaget utreder flera hunddagis.
Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef Fabege, berättar att fastighetsbolaget utreder flera hunddagis.Foto:Jeanette Hägglund

I början av pandemin fanns spekulationer om att kontoren skulle förlora sin betydelse, men trenden tycks snarare ha blivit den motsatta. Vasakronan har noterat att fler hyresgäster efterfrågar mindre lokalytor, men att de samtidigt är beredda att betala mer för bra kontor i centrala och attraktiva lägen.

”Våra kunder söker i större utsträckning ‘färre men värre kvadratmetrar’ och skillnaden i betalningsvilja mellan bra och mindre bra lokaler och lägen är större än tidigare”, skriver Rebecca Liljebladh Thorell, kommunikationschef på Vasakronan, i ett mejl. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera