Annons

Hundar tas in i kampen mot lössen

Allt fler svenskar tvingas sanera sina hem mot vägglöss. Flera företag slår mynt på detta – senaste är att ta in hundar i kampen mot skadedjuren. 

De senaste tre åren har det skett en lavinartad ökning av vägglöss i Sverige.
De senaste tre åren har det skett en lavinartad ökning av vägglöss i Sverige.Foto:TT

På bara tre år har antalet saneringar av vägglöss i Sverige ökat med 45 procent hos saneringsfirman Anticimex. Ett annat företag som har tagit fram en lösning mot problemet är Dog in work, som med hjälp av hundar ska lukta sig till vägglössen. I december examinerar de sina första elever.

“De senaste fem åren har det skett en lavinartad ökning av vägglöss. Just nu finns det inte vägglösshundar så det räcker till", säger grundaren Marie Hedin. 

I dag finns två utbildningar tillgängliga i Sverige för den som vill certifiera sin fyrbente vän som vägglösshund enligt internationell standard. Till Dog in work söker sig fler elever än vad som är möjligt att ta in. 

Enligt Marie Hedin hittar en tränad hund vägglöss betydligt oftare än tekniker från saneringsfirmorna. Hundens känsliga nos har dessutom möjlighet att lukta sig till lusäggen, som är så små att de är omöjliga att se för det mänskliga ögat.   

För den som har råkat illa ut kan notan bli dyr. En vanlig sanering börjar på cirka 7000 kronor hos Anticimex, men kan kosta betydligt mer beroende på omfattning. Som tur var behöver privatpersoner sällan öppna plånboken, eftersom saneringskostnader täcks av hemförsäkringen. En lösning som enligt skadedjursexperten Thomas Westman på Anticimex är relativt unik för Sverige. 

De elever som blir godkända på Dog in works utbildning och kan titulera sig som vägglushundsekipage har sedan möjlighet att jobba för Marie Hedins företag Incensor AB. Då väntar uppdrag på både hotell, hemma hos privatpersoner och hos fastighetsbolag som vill kontrollera lägenheter innan de hyrs ut. Maria Hedin märker även av ett intresse från privatpersoner som varit på resa och vill få sin resväska genomsökt innan den tas in i hemmet. 

I januari börjar en helt ny klass hundar och hundägare som under ett år ska utbilda sig till vägglushundskipage. Utöver vägglöss lär man också hundar att söka efter narkotika och sprängmedel. 

“Folk ringer till mig och frågar var jobben för hunden finns, och just nu är det vägglöss.” 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera