1515
Annons

Hultqvist vill lägga krut på armén – föreslår samarbete med Norge

Försvarsminister Peter Hultqvist menar att satsningar på armén är prioriterade. ”Kvantitet är också kvalitet”, säger han i sitt tal under rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på rikskonferensen Folk och Försvar.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på rikskonferensen Folk och Försvar.Foto:Henrik Montgomery/TT

Peter Hultqvist tar upp ryska påverkansoperationer från Ryssland i sitt tal. Också landets kärnvapen oroar, och han påminner om att landet i höstas övade ett kärnvapenanfall. 

”Vi har kärnvapenproblematiken nära våra gränser”, säger han. 

Samarbetet med Finland som sträcker sig bortom fredstida förhållanden bör kompletteras med ett samarbete med Norge, anser han. 

”Jag tycker att vi ska titta på att stegvis utveckla relationen med Norge. Jag ser inte att Norges medlemskap i Nato ska var något hinder”, säger han. 

Försvarsmakten föreslog i november att flera satsningar på armén ska försenas och sjösättas i en mindre skala än Försvarsberedningen föreslår. Man föreslog även att en motoriserad brigad i Stockholmsregionen kommer i mindre skala, som en stridsgrupp, 

Förmågan att försvara Gotland vill man vidare inte stärka i samma utsträckning som politikerna och ett divisionsartilleri dröjer. Samtidigt står det i underlaget att Försvarsmakten anser att det finns ekonomiska resurser att genomföra merparten av förstärkningarna av marinen. 

Peter Hultqvist väljer i sitt tal i Sälen att trycka särskilt på att i synnerhet armén måste bli större och han pekar på satsningar i såväl Gotland och Mälardalen som Göteborg. 

”Kvantitet är också kvalitet”, säger han och pekar på att förmågan att verka i större militära enheter måste öka. 

Men på frågan vilka av Försvarsmaktens nedprioriteringar han säger nej till kommer inga besked. Men relationen till ÖB är god, enligt Peter Hultqvist.
”Vi har en utomordentligt bra relation och ett bra samtalsklimat.”

På söndagen gav Moderaternas partiledare Ulf Kristersson beskedet att Försvarsmaktens budget bör höjas med ytterligare 9 till 93 miljarder 2025. Först måste en analys göras påpekar försvarsminister Peter Hultqvist (S) i skarpa ordalag. 

”Inser man inte att detta jobb behöver göras befinner man sig på fel sida av verkligheten”, säger han.

Enligt staben är M-utspelet kraftigt överdrivet och närmast handlar om felräkningspengar på mindre än 1,5 miljarder, jämfört med den senaste prognosen av försvarsanslagen 2025. 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?