Annons

Hultqvist vill lägga krut på armén – föreslår samarbete med Norge

Försvarsminister Peter Hultqvist menar att satsningar på armén är prioriterade. ”Kvantitet är också kvalitet”, säger han i sitt tal under rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på rikskonferensen Folk och Försvar.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på rikskonferensen Folk och Försvar.Foto:Henrik Montgomery/TT

Peter Hultqvist tar upp ryska påverkansoperationer från Ryssland i sitt tal. Också landets kärnvapen oroar, och han påminner om att landet i höstas övade ett kärnvapenanfall. 

”Vi har kärnvapenproblematiken nära våra gränser”, säger han. 

Samarbetet med Finland som sträcker sig bortom fredstida förhållanden bör kompletteras med ett samarbete med Norge, anser han. 

”Jag tycker att vi ska titta på att stegvis utveckla relationen med Norge. Jag ser inte att Norges medlemskap i Nato ska var något hinder”, säger han. 

Försvarsmakten föreslog i november att flera satsningar på armén ska försenas och sjösättas i en mindre skala än Försvarsberedningen föreslår. Man föreslog även att en motoriserad brigad i Stockholmsregionen kommer i mindre skala, som en stridsgrupp, 

Förmågan att försvara Gotland vill man vidare inte stärka i samma utsträckning som politikerna och ett divisionsartilleri dröjer. Samtidigt står det i underlaget att Försvarsmakten anser att det finns ekonomiska resurser att genomföra merparten av förstärkningarna av marinen. 

Peter Hultqvist väljer i sitt tal i Sälen att trycka särskilt på att i synnerhet armén måste bli större och han pekar på satsningar i såväl Gotland och Mälardalen som Göteborg. 

”Kvantitet är också kvalitet”, säger han och pekar på att förmågan att verka i större militära enheter måste öka. 

Men på frågan vilka av Försvarsmaktens nedprioriteringar han säger nej till kommer inga besked. Men relationen till ÖB är god, enligt Peter Hultqvist.
”Vi har en utomordentligt bra relation och ett bra samtalsklimat.”

På söndagen gav Moderaternas partiledare Ulf Kristersson beskedet att Försvarsmaktens budget bör höjas med ytterligare 9 till 93 miljarder 2025. Först måste en analys göras påpekar försvarsminister Peter Hultqvist (S) i skarpa ordalag. 

”Inser man inte att detta jobb behöver göras befinner man sig på fel sida av verkligheten”, säger han.

Enligt staben är M-utspelet kraftigt överdrivet och närmast handlar om felräkningspengar på mindre än 1,5 miljarder, jämfört med den senaste prognosen av försvarsanslagen 2025. 

 

 

 

 


Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?